Чи Папа ліквідує швейцарську гвардію?
  • Срд, 24/12/2014 - 10:01

У Ватикані розпочали збір підписів під петицією до Франциска щодо продовження існування швейцарської гвардії. Про це поінформувала німецька секція Радіо Ватикану. Згідно з інформацією, ініціаторами були самі гвардійці та прихильники цієї формації.

«Ми хочемо звернутися до Папи, щоб підтвердив існування гвардії», – розповів ініціатор кампанії Уолтер Габріель з Унтерванзу в кантоні Граубюнден (Graubünden). Він підкреслив, що до ініціативи долучаються ті, хто хвилюється за майбутнє гвардії, припускаючи, що Папа ліквідує її в контексті оголошеної реформи курії.

Спекуляції на цю тему з'явилися на початку грудня, коли звільнили колишнього командира гвардійців – Деніела Aнріга, який почав службу 1992 року галабардистом, а 2008 року очолив Корпус гвардійців Папи.

До слова, сам Корпус Папської швейцарської гвардії служить єпископам Риму від 1506 року. Зараз налічує 110 членів. До Папської гвардії можуть належати тільки католики-швейцарці у віці 19-30 років, які перед цим пройшли військову службу у своїй країні. У Ватикані вони служать щонайменше 25 місяців, а присяга новобранців відбувається щороку 6 травня, на спомин про «sacco di Roma» – зруйнування Риму військами імператора Карла V 6 травня 1527 року. Захищаючи Папу Климента VII (1523–1534), загинули 147 швейцарських солдатів.