Чилі: в першому турі виборів президента несподівано переміг про-лайф католик
  • Пон, 22/11/2021 - 16:20

Хосе Антоніо Каст, політик-католик, котрий підтримує соціально консервативну політику та економіку вільного ринку, несподівано отримав перемогу в першому турі президентських виборів, що пройшов цієї неділі у Чилі.

В другому турі, що має відбутись 19 грудня, його конкурентом стане Габріель Боріч, лідер лівої коаліції.

55-річний Х.А. Каст, син німецьких іммігрантів-католиків, котрі розпочали успішний ковбасний бізнес, є батьком дев’яти дітей і завжди рішуче висловлювався на захист життя ненароджених, традиційний шлюб, а також права батьків щодо освіти їхніх дітей.

Він також є членом католицького руху «Schoenstatt», що був заснований в Німеччині у 1914 році та зараз активно функціонує у Чилі.

П. Каст розпочав свою політичну кар’єру як конгресмен від право-центристської Демократичної спілки. У 2016 році він залишив цю партію та проводив незалежну діяльність до 2019 року, коли заснував власний рух «Республіканська дія».

Вперше на президента Каст балотувався у 2017 році зі слоганом «Менше податків, менше уряду, про-лайф», і тоді отримав лише 6% голосів.

За даними місцевих аналітиків, неочікувана перемога Каста є реакцією на кризу, спровоковану насильницькими протестами, що розпочались в жовтні 2019 р., з вимогами підвищення заробітніх плат, покращення пенсій та збільшення державної участі в економічній сфері.

До початку кризи Чилі вважалась найбільш стабільною та розвиненою країною Латинської Америки. Проте триваючі протести схилили багатьох чилійців проголосувати за Каста, котрий обіцяє стабільність, економічну віднову та підтримку традиційних цінностей.

Під час свого першого звернення після отриманої перемоги, Каст сказав своїм прихильникам: «Перш за все слід подякувати Богові за цей мирний день… а після Бога хочу подякувати моїй сім’ї, дружині і кожному з моїх дітей», інформує CNA.