Чому Папа Бенедикт XVI подав у відставку? Що планує Папа Франциск?
  • Пон, 12/08/2013 - 21:14

Розмова з Міхаелем Гесеманом

Чому Папа Бенедикт XVI  подав у відставку? Що планує Папа Франциск? Про це спеціально для своєї нової книги, експерт Ватикану Міхаель Гесеман розмовляв з братом Папи Бенедикта, отцем Гільєрмо Марко та з сестрою Папи Франциска.

У своїй новій книзі "Папа Франциск: Спадщина Бенедикта XVI і майбутнє Церкви" автор бестселера Міхаель Гесеман висвітлив істинні причини відставки Папи Бенедикта XVI. Також він одним із перших  відвідав Аргентину та взяв інтерв’ю у сестри Папи Франциска Марії Єлени Бергольйо, у рабина Авраама Скорка, а також у отця Гільєрмо Марко, найближчого друга кардинала Бергольйо. В інтерв'ю Міхаель Гесеман наголошує, що як про Папу- емерита, так і про нового Папу в суспільстві існує безліч легенд та уявлень, які будуть спростовані людьми з найближчого оточення.

Пане Гесеман, у німецьких ЗМІ часто пишуть, що скандал Vatileaks був реальною причиною відставки Папи Бенедикта XVI. Чи  підтвердив вам це Георг Ратцінгер, брат Папи- емерита?

Ви знаєте, в німецьких ЗМІ є багато спекуляцій. Монсеньйор Георг Ратцінгер в інтерв'ю заперечив зв'язок між Vatileaks і відставкою брата. Справді, Бенедикт XVI завжди говорив про те, що Папа повинен піти у відставку, якщо його фізичних сил раптом забракне. Це він сказав у 2004 році, будучи ще кардиналом, та ще раз повторив у 2010 році в одному з інтерв'ю. Він справді відчув, що після поїздки до Мексики і святкування Великодня у 2012 році, доречі, це було ще до Vatileaks, його сили швидко зменшуються. Згодом  оголошення рішення затримав скандал Vatileaks. Тоді для Папи було зрозумілим, що він не може піти під час шторму і що такий крок можливо зробити лише, коли ситуація заспокоїться.

Що було справжньою причиною відставки Папи Бенедикта XVI?

Фізична слабкість, втома і наполеглива рекомендація лікарів уникати  закордонних поїздок. Таким чином, стало зрозуміло, що відставка відбудеться ще до Всесвітнього Дня Молоді в Ріо, тому що неприпустимим було б розчарувати більше трьох мільйонів молодих людей - майбутнє Церкви. Дата в лютому була насправді ідеально вибрана і Папа був повністю підготовлений до неї. Його заява відбулася у Всесвітній день хворих,  якраз перед постом, тому на Великдень вже був новий Папа. Всім, хто не вважає все це причиною, Георг  Ратцінгер цитує слова свого батька: «зачекай, от доживеш до моїх років…» Хочу сказати, що той, хто досягнув віку 86 років, знає, як важко відповідати все більш інтенсивним вимогам папського служіння в наші дні!

Під час перебування на посаді Папа Бенедикт XVI не говорив зі своїм братом про кардинала Бергольйо, як про його можливого наступника?

Ні, цікаво, що імʼя ніколи не звучало. Очікувалося, що наступником буде італієць.

Перед обранням Папи Франциска, найбільш перспективним кандидатом на папський престол був архиєпископа Мілану, кардинал Анджело Скола. Чому кардинал Скола не став Папою?

Італійці не діють згуртовано. Існує також стара приказка щодо конклаву: «Хто іде на конклав папою,  виходить простимкардиналом»

Кого очікували брати Ратцінгери  в якості можливого наступника на Престол Петра?

Як я вже говорив, італійця ... всі цього очікували ...

Чи Бенедикт XVI ділиться з братом думками про  керівництво свого наступника?

Я думаю, так, але Георг Ратцінгер, слава Богу, також дуже стримана людина. Знаю лише, що Бенедикт XVI дуже цінить свого наступника, як людину. І він в будь-якому випадку не хоче виступати коментатором нового понтифікату.

Для вашої нової книги, ви брали інтерв’ю в Марії  Єлени Бергольо, сестри Папи Франциска в Аргентині. Вона сказала вам, що думав Папа Франциск перед своїм обранням про Бенедикта XVI?
 

Так, вона розповіла, і я був глибоко вражений, з яким захопленням і любов'ю вона говорила про Папу Бенедикта. Вона описала його як "великого, надзвичайного Папу", і тільки висловила жаль, що "багато людей не цінують його". Вона описала його як людину з великим внутрішнім та інтелектуальним багатством і звернула увагу на те, як він систематично вирішує проблеми Церкви.  "На щастя, все більше і більше християн, визнають, що він був великим Папою і винятковою людиною, яка у кожній ситуації проявляла велику мужність",- завершила вона свій коментар. Вона навіть дала мені листа, адресованого Георгу Ратцінгеру, в якому дякувала йому за його великого, молодшого брата. Зворушливий, чудовий жест.

Чи  насправді співпрацюють разом Франциск і Бенедикт XVI в тій чи іншій формі?

Папа Франциск сам вже кілька разів пояснював, наскільки він цінує свого попередника і регулярно шукає поради. Навіть його перша енцикліка написана, в основному, рукою Папи Бенедикта XVI. Такого ніколи не траплялося в історії Церкви! Це показує, що він поділяє глибоку вдячність за Бенедикта XVI, яку висловила його сестра.

Чи очікувала сім’я Бергольйо, що Хорхе Маріо стане новим  Папою?

Ні, абсолютно ні. "Я думаю, він не думав про таку можливість", запевнила мене Марія Єлена Бергольйо. Тому у його валізі, коли він прибув до Риму, було тільки найнеобхідніше. Зворотній квиток був замовлений, він був твердо переконаний, що повернеться у Вербну неділю в Буенос-Айрес.

Що сказав новий Папа Франциск своїй сестрі відразу після обрання?

Він подзвонив їй відразу після обрання. Це була коротка, але дуже емоційна розмова. Папа запитав її, як в неї справи. Замість відповіді вона запитала його те ж саме, а він тільки думав: "Я не можу тобі зараз цього висловити".  Сестра сказала, що обнімає його, і він відповів: "Я вірю, що ти це робиш". Папа Франциск завжди говорить з "прихильністю", яку ми повинні відкривати у вірі. Така прихильність і близькість з'єднує двох рідних, брата і сестру.

У багатьох засобах масової інформації новий Папа показаний революціонером в порівнянні з його попередником. Чи є Франциск анти-Бенедиктом, який робить все те, що відрізняється від діяльності попередника?

Це дійсно дурниця і показує тільки поверхневість тих, хто таке стверджує. Вони оцінюють нового Папу тільки за зовнішніми ознаками, не беручи до уваги те, що він говорить та робить. Бенедикт був великим теоретиком, Франциск є практиком. Його стиль відрізняється, але змістовно і теологічно їх ніщо не розділяє.

Що пов'язує Бенедикта XVI і Франциска?

Велике захоплення Франциска його попередником і спільне бачення майбутнього Церкви, яке Бенедикт XVI сформулював вже в своїй енцикліці і його історичній промові в Фрайбурзі. Ключове слово: «відчуженість від світу»

Чи розповів Папа Франциск своїй сестрі, як він хоче змінити Церкву?

Так і тому було важливо поговорити з нею і з його найближчими соратниками в Аргентині, щоб зрозуміти, чого він дійсно хоче. Велика частина написаного про нього – є авторськими проекціями  власних  бажання щодо змін в Церкві. Кожен чує те, що він хоче почути. Марія Єлена Бергольйо сказала, що Франциск завжди намагався послідовно служити прикладом в тому, чого він очікує від інших.

Яку візію має Франциск щодо Церкви?

Його мрією є Церква, яка стоятиме за бідних і потребуючих у цьому світі. Церква, яка не відокремлена від людей, але є з ними. Церква, яка відкидає матеріальне багатство та привілеЇ, яка не може бути корумпованою і заслуговує довіри.  Церква, чиї пастирі не виділяються, а живуть серед  людей і їм служать.   Це в жодному разі не є новим баченням. Святий Франциск жив ним, так як і святий Ігнатій Лойола, засновник єзуїтів. Їхні приклади допомогли Церкві протистояти  секуляризації  у кожній  історичній фазі і знову повернутися на шлях послідовного наслідування Христа.

Франц Ролєдер

За матеріалами merkur-online.de