Чотири колеса, мотор і школа
  • Чтв, 24/10/2019 - 14:55

У вересні 1982 році члени чернечого Згромадження Брати християнських шкіл, або як їх ще називають брати-ласаліани, ініціювали першу школу на колесах для того, аби сприяти освіті ромських дітей. Сьогодні по Франції мандрують понад тридцять таких шкіл на колесах.

Все розпочалося з того моменту, коли 1979 року до рук брата Каміля Веже потрапив лист капелана для ромів отця Андре Вартелемі до Настоятеля ласаліян у Франції, в якому йшлося про необхідність «виховувати ромських дітей на периферіях Парижу», бо вони неприготовані до викликів, які перед молодими поколіннями ставить прискорений розвиток сучасного світу. Цей лист надихнув брата Каміля допомогти дітям ромів, що з різних причин не мали доступу до шкільних класів. «Якщо ці діти не можуть ходити до школи, тоді школа повинна піти до них», – такою була відповідь отця Каміля на конкретну проблему.

Період приготування

Впродовж року брат Каміль готувався до втілення цього задуму: вивчав ромську мову, ходив на курси плетіння з лози, кераміки й малювання, що, як він вважав, могло стати йому в пригоді, працюючи з ромськими дітьми. Того ж року він також їздив у різні регіони Франції, для того, аби ознайомитися з педагогічними методами, що використовувалися в різних школах для ромів. Це допомогло йому зрозуміти важливу річ: вчителі ромських дітей підтримували добрі стосунки з їхніми батьками, бо навчання, зазвичай, проводилося не в школі, а в місцях, де проживали роми.

Перший раз в перший… фургон

Покупку першого фургону-школи профінансувала провінційна управа Братів християнських шкіл, яка підтримала цю ініціативу, спрямовану на освіту маргіналізованих верств населення. Перша школа на колесах була перероблена із вживаного житлового трейлеру, де брат Каміль кожної середи навчав ромських дітей читати. Вже від перших тижнів до мобільної школи почало ходити багато дітей різного віку. Зазвичай, вони боялися відвідувати звичайні школи, а ця нова школа на колесах більше відповідала ментальності кочівного народу. Для ромських сімей це був справжній подарунок з неба, бо тепер їхні діти могли навчитися читати й, таким чином, розпізнавати дорожні знаки, читати написи на етикетках ліків, чи іншу інформацію, необхідну в щоденному житті.

Новий навчальний 1982рік

Перший експеримент виявився успішним. Офіційне прохання про відкриття мобільної школи отримало позитивну відповідь і авторизацію на трирічне випробування. «Перший дзвоник» в школі на колесах для ромських дітей продзвенів у 1982 році.

Перший ромський табір, до якого прибула мобільна школа, налічував 150 житлових трейлерів. Пригадуючи про той незабутній день, брат Каміль зазначає, що діти стрибали з радості, вигукуючи: «Школа Школа! Навчимося читати». Чернець додає, що для більшості ромів освіта закінчується вмінням читати.

Вчителі й учні в одному з фургонів-шкіл

Висока оцінка з боку міністерства

Освітні інспектори, які часто приходять на перевірку навчального процесу в фургонах, зазвичай, вражені хистом вчителів і прагненням знань з боку ромських дітей. У 2003 році, коли брат Каміль вийшов на пенсію, Міністерство Освіти високо оцінило його діяльність, даючи йому оцінку 19/20 за новий підхід до освіти осіб, про яких мало хто піклується.

Більше шкіл на колесах

Таке визнання спонукало членів Згромадження Братів християнських шкіл шукати кошти для фінансування нових пересувних шкіл. Завдяки визнанню їхньої діяльності з боку академічної спільноти, вони отримали фінансову підтримку від місцевих адміністрацій. Протягом десяти років кількість шкіл-фургонів зросла до 35. Більшість з них адміністративно пов’язані із звичайними школами Згромадження ласаліан, а інші співпрацюють з Федерацією асоціацій, що займаються вихованням ромських дітей. В цілому у Франції мобільні школи відвідують понад три тисячі дітей ромів.

Зміна напрямку: фургон знову везе до школи

В останні роки кількість шкіл-фургонів дещо зменшилася. Але це не погана новина, а, навпаки, плід терпеливої праці Братів християнських шкіл. З роками організатори пересувних шкіл налагодили добрі стосунки з місцевими стаціонарними школами й тепер в деяких регіонах Франції колишні пересувні школи знову виконують своє завдання транспортних засобів: привозять дітей до звичайної школи.