«Цінімо те, за що вони віддали своє життя», - владика Димитрій (Григорак) , ЧСВВ - єпарх Бучацький
  • Чтв, 22/11/2018 - 10:49

Освячення каплиці, ювілейного хреста та фігури Фатімської Богородиці, з нагоди роковин світлої пам’яті Владики Якова Тимчука, ЧСВВ, на подвір’ї родини Володимира і Ольги Фостиків в м. Чорткові відбулося 15 листопада 2018 р. Б..

Архиєрейську Святу Літургію, у співслужінні священиків єпархії, отців-василіян, за упокій владики Якова Тимчука, ЧСВВ, очолив Правлячий Архиєрей Бучацької єпархії УГКЦ Владика Димитрій (Григорак), ЧСВВ, в м. Чорткові.

Під час проповіді владика Димитрій звернувся до запрошених гостей, які в роки підпілля часто молилися у цій каплиці: «У цій невеличкій капличці, у підпіллі, служив Служби Божі великий ісповідник віри владика Яків Тимчук, ЧСВВ. Ми зараз маємо плоди його віри, таких, як він, були мільйони. Їхня жертва – це теперішні плоди, бо маємо Церкву, віру, Державу. Дуже важливо нам, нащадкам, не змарнувати ці плоди. Тоді їм було незмірно важче як нам. Пам’ятаймо, що народ, який має віру, все переможе. Слова Господа: «Принесіть плоди гідні покаяння», - стосуються кожного з нас. Потрібно так жити, щоб було видно, що ми є християни в нашому щоденному житті».

Єпископ заохочував присутніх: «Цінімо те, за що вони віддали своє життя! Цінімо їхні труди, страждання, терпіння, смерть, бо не за себе вони помирали, а за нас - своїх нащадків. Вони знали, що будуть плоди. А який ми плід принесемо?».

Також владика Димитрій подякував родині Володимира і Ольги Фостиків: «Родина Фостиків за власні кошти зробила ремонт каплиці, за що їм щиро дякуємо. Дякуємо, що зуміли зберегти цей скарб для нас, цей будинок, де колись жила сім’я Григорія і Ірини Легких».

«19 серпня 1976 року владика Яків відслужив тут першу Службу Божу і від того часу часто сюди приходив, мав тут і моральний, і духовний прихисток. 18 грудня 1988 року владика Я. Тимчук відслужив у цій каплиці свою останню Літургію. Це є музей нашої духовної перемоги, тому поручаю отцям Катедрального Собору Верховних Апостолів Петра і Павла і отцям–василіянам опікуватися цією капличкою», - завершив єпарх Бучацький.

Після Літургії і Панахиди відбулося освячення хреста з нагоди 1030 років Хрещення Руси-України, а також освячення фігурки Фатімської Богородиці, де владика Яків разом зі своїми духовними дітьми часто молився вервицю.

Пані Оля Фостик щиро подякувала владиці Димитрію, отцям-васильянам, священикам Бучацької єпархії, сестрам Пресвятої Родини і сестрам–служебницям НДМ, а також всім присутнім за спільну молитву.

Цитуючи владику Якова, який сказав два дні перед смертю: «Як я люблю цих людей у м.Чорткові, я хочу разом з ними жити і помирати». Оля Фостик ще раз пригадала, як в роки підпілля тут було багато молитов, Святих Літургій, духовних розмов, як неодноразово уділялися Святі Таїнства Хрещення, Сповіді, Євхаристії, Подружжя для багатьох жителів м. Чорткова і його околиць.

«24 серпня 2019 року сповнюється 100 років від дня народження нашого великого ісповідника віри. Владика Яків справді залишив нам той великий скарб-святу Христову віру. Тому вміймо з цього скарбу черпати і передати її своїм дітям і це для нього буде найбільший подарунок від нас, його духовних дітей, у дні його 100-річного ювілею», - сказала пані Оля.

Більше про владику Якова Тимчука тут:

http://www.buchacheparchy.org.ua/pro-vladyku-jakova-tymchuka.html
http://www.buchacheparchy.org.ua/component/content/article/1-novyny/1538...
http://www.buchacheparchy.org.ua/component/content/article/1-novyny/1242...
http://www.buchacheparchy.org.ua/component/content/article/1-novyny/1240...
http://www.buchacheparchy.org.ua/component/content/article/1-novyny/944-...