Цього Різдва колядці «Тиха ніч» виповниться 200 років
  • Чтв, 20/12/2018 - 18:24

Рівно 200 років тому, в надвечір’я Різдва 24 грудня 1818 року, у невеличкій церкві, розташованій на території теперішньої Австрії, світ вперше почув поему, покладену на музику, яка зрештою стала однією з найпопулярніших та найулюбленіших колядок усіх часів.

«Тиху ніч» вперше заспівали в надвечір’я Різдва у храмі св. Ніколауса в с. Оберндорф Австрійської імперії. Слова до цієї колядки написав молодий католицький священик о. Йозеф Мор, а музику написав Франц Ксав’єр Ґрубер, органіст та шкільний вчитель.

Існує популярна легенда, що мелодія «Тихої ночі» була написана тому, що зламався орган в парафіяльній церкві о. Мора – св. Ніколауса. Відповідно до цієї історії, священик написав слова до «Stille Nacht» (саме так вона називається оригінальною німецькою), і попросив Ґрубера скласти акорди для гітари, щоб забезпечити музичний супровід для віґілійної Літургії. І все це відбулось впродовж кількох годин Різдвяного вечора 1818 року.

Однак, правдива історія не настільки драматична, інформує Catholic Herald.

О. Мор написав поему «Stille Nacht» у 1816 році в австрійському містечку Маріапфар, поблизу Зальцбурга. Через два роки, несучи служіння на парафії св. Ніколауса в Оберндорфі, священик попросив Ґрубера написати мелодію до слів. Невідомо, чому о. Мор захотів покласти слова поеми на музику. Ґрубер написав мелодію, і «Тиха ніч» насправді вперше пролунала під час надвечір’я Різдва.

Пізніше колядка поширилась з цього невеличкого села до інших сіл і міст Австрійської Імперії, а потім - по всьому світу.

Варто зазначити, що ця колядка була написана в часи, коли в людських головах ще були свіжі спогади про Наполеонівські війни. Саме тому поема про тишу і мир була тоді дуже доречною, і власне ця колядка говорить про вселенський мир, який Христос приніс світові.