COMECE: круглий стіл в Європейському Парламенті, присвячений війні в Україні
  • Птн, 26/05/2023 - 10:21

Про роль Європейського Союзу в будування міцного миру на континенті говорили учасники круглого столу, який в осідку Європейського Парламенту організувала Комісія Єпископатів ЄС.

«Європейський Союз повинен запропонувати континентові оновлене стратегічне бачення стабільності, справедливості та миру», – наголосив Преосвященний Ян Вокал, Голова Комітету з питань зовнішніх стосунків ЄС Комісії єпископатів Європейського Союзу (COMECE), виступаючи в четвер, 25 травня 2023 р., під час круглого столу, присвяченого війні в Україні та поточним викликам для безпеки в країнах східного партнерства ЄС.

Захід в осідку Європейського Парламенту організувала Комісія єпископатів ЄС, запросивши політиків, представників Церкви та громадянського суспільства. На тлі триваючої жорстокої російської агресії проти України та інших проявів нестабільності на східних кордонах ЄС, учасники зустрічі, проведеної за підтримки депутатки Європарламенту Міріам Лексманн, обговорили роль ЄС у праці над будуванням міцного миру в регіоні.

Завдання, що стоїть перед ЄС

Виступаючи під час заходу, єпископ Ян Вокал з Чеської Республіки зазначив: «Несправедлива і нелюдянна збройна агресія Російської Федерації проти України не тільки принесла жахливі страждання невинним людям в Україні, але й похитнула всю архітектуру безпеки в Європі та за її межами». Тож покликаючись на слова Папи Франциска з його нещодавнього послання до асамблеї COMECE, що відбувалася в березні, ієрарх закликав опрацювати «Європейську стратегію миру», заохочуючи ЄС запропонувати «оновлене стратегічне бачення стабільності, справедливості та миру, вкорінене в міцній ціннісній основі та з повагою до людської гідності».

За словами доповідача, з огляду на війну, що триває на європейській землі, та беручи до уваги заявку України, Молдови та Грузії на майбутнє членство в ЄС, розширення союзу знову набуває стратегічного значення для миру та процвітання в регіоні. «Визнаючи різноманітність країн та їхній вільний вибір, – зазначив єпископ Вокал, – тим, хто прагне тісніших зв'язків з Європейським Союзом або навіть майбутнього членства, слід дозволити ступити на цей шлях».

Представник з України

У круглому столі взяв участь також о. Ігор Шабан, який очолює Комісію УГКЦ з питань міжрелігійного та екуменічного діалогу. Він подякував за солідарність ЄС з Україною та за підтримку її стражденного народу, закликавши до подальшої згуртованості в цьому питанні. COMECE посприяла проведенню на полях заходу низки двосторонніх зустрічей між о. Ігорем і представниками Європейської Комісії та Європейської служби зовнішньої діяльності. Ці зустрічі дали можливість отримати з перших рук інформацію про ситуацію на місцях і обмінятися думками про конкретні шляхи підтримку з боку ЄС.