COMECE закликає не фінансувати з бюджету ЄС дослідів над ембріональними стовбуровими клітинами
  • Птн, 22/11/2013 - 11:23

Успіх громадської ініціативи «Один з нас» повинен переконати європарламентарів прийняти рішення про припинення фінансування будь-яких досліджень, які можуть призвести до руйнування людських ембріонів. Таке звернення скерувала Комісія Єпископатів Європейського Співтовариства COMECE. В опублікованому документі йдеться, зокрема, про те, що Європейський Союз не може ігнорувати голоси майже двох мільйонів (1,9 мільйона) громадян, які підписали ініціативу.

Заява стосується голосування щодо фінансування з фондів ЄС дослідницької програми «Горизонт 2020». Вона має охопити період з 2014 до 2020 року і містить можливості сприяння науковим дослідженням над ембріональними стовбуровими клітинами. COMECE наголошує, що Європейський суд, розглядаючи справу «Greenpeace» проти «Brüstle», підтвердив правовий захист людських ембріонів. Треба брати до уваги думку парламентського комітету з юридичних питань, який теж виступив проти таких практик.

COMECE визначає проект ЄС як етично і юридично сумнівний, а також науково застарілий і економічно необґрунтований. Зважаючи на те, що європейські фінансування, виділені на освіту, обмежені, треба зосередитися на пошуку консенсусу, який допоміг би більш ефективно використовувати їх. Секретаріат COMECE, однак, рішуче наголошує, що жодні європейські фонди не треба призначати на такі дослідження, наслідком яких могло би бути знищення людських ембріонів.

За матеріалами: pl.radiovaticana.va