«Credo» Папи Франциска: Людям важко звернутися до Бога як до Отця
  • Чтв, 20/02/2020 - 11:48

Присутність диявола в нашому світі реальна; треба захищатися від нього і його обману, – зауважив Папа в першому випуску програми «Credo» на італійському TV2000.

Основою нового циклу телепрограм, присвячених Апостольському символу віри, стало інтерв'ю з Папою Франциском.

 «Дехто каже, що диявола не існує, і що в нас самих існує схильність до зла через різні духовні хвороби. Це правда, ми зранені, але також правда і те, що сатана існує і обманює нас», – сказав Папа.

Папа Франциск нагадав, що визнання віри під час хрещення супроводжується також зреченням від диявола. І ми не кажемо, що віримо в сатану, але ми стверджуємо, що він є.

«Я вважаю, що сатана існує, я знаю, що він існує, і я повинен захищатися від нього, від його обману», – наголосив Папа.

Перший епізод папських роздумів про Символ віри розпочинається із запитання, чи віра має можливість вижити в умовах зростаючого поширення секуляризації. Багато разів в історії здавалося, що християнство має «померти», – зауважив Папа Франциск. Досить згадати Просвітництво або переслідування християн в Стародавньому Римі, коли вважалося, що перші християни стануть і останніми.

«Це відбувається, – вважає Папа, – оскільки процес проти християнства постійно триває, його хочуть знищити, тому що християнство сприймається як загроза, «загроза закваски». Тим часом християнство вижило, однак, не через свої успіхи, а завдяки наполегливості християн в протистоянні з секуляризмом і духом світу цього».

Папа Франциск наголосив, що розвиток християнства залежить від святих, які зрозуміли, що Бог – це Отець, а не якийсь чарівник з чарівною паличкою. Папа зазначив, що дуже важливо, який образ Бога ми передаємо дітям. Вони повинні якомога швидше зрозуміти, що Бог – це люблячий Батько. Посилаючись на свій душпастирський досвід, він визнав, що сьогодні багатьом людям важко звернутися до Бога як до Отця, бо в них немає позитивного досвіду рідного батька.

Як і у випадку з попередніми циклами програм на TV2000, велике інтерв'ю з Папою Франциском в межах циклу «Credo» ляже в основу однойменної книги, публікація якої попередньо запланована на початок березня 2020 р.