«Cвіт повинен усвідомити небезпеку пандемії руского міра»,- Глава УГКЦ у 92-й день війни
  • Чтв, 26/05/2022 - 16:31

Треба зробити все можливе, щоб воєнні злочини росії не поширилися на весь світ. І сьогодні Україна стоїть в авангарді боротьби. Про це сказав Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав у своєму щоденному воєнному зверненні у 92-й день протистояння України російській військовій агресії.

«Ми зупиняємо це зло, – каже Предстоятель. – Проте світ повинен усвідомити небезпеку пандемії руского міра і виправдання військових злочинів, навіть релігійними мотивами».

Хоча росія, відзначає він, уже не може вести повномасштабної війни на всіх фронтах однаково, але в окремих регіонах ллється кров рікою.

Незважаючи на все, Україна стоїть. Україна бореться, хоча платить за свою свободу в тій боротьбі найвищу ціну. «Однак ми потребуємо союзників і їхньої допомоги, щоб спільно побороти зло», – наголошує Глава Церкви.

«Ми сьогодні особливо переживаємо і молимося  за луганський Сєверодонецьк, а також за Слов’янськ і Краматорськ на Донеччині, за ту частину України, яка зараз у центрі російської атаки. Ідуть повномасштабні бойові дії на всій лінії фронту. Південь нашої України героїчно тримається, хоча ворог намагається наступати, обстрілює Дніпропетровщину та Запорізьку область. Ідуть бої на півночі Херсонської області. Зазнає обстрілів місто Миколаїв», – сказав Блаженніший Святослав.

У цей день духовний лідер продовжив роздуми над ще одним феноменом гріховного стану людини із серії «чужі гріхи» – не карати за гріх.

Ми бачимо, відзначає Предстоятель, що гріх людини – це духовна хвороба, яка має небезпечну властивість заражати інших людей, котрі є довкола.

«Щоб стримати поширення недуги, хвору людину необхідно ізолювати, як ми це робили в часи пандемії коронавірусу. Так само слід поводитися, коли мова йде про грішну людину, яка своїми гріхами заражає тих, хто її оточує. Потрібно зробити все можливе, щоб відмежуватися від вчинків такої людини, бо, якщо злочин не карати, злочинна поведінка зростає і поширюється», – наголошує Блаженніший Святослав.

У духовному житті, продовжив духовний лідер, гріх потрібно лікувати, підібравши відповідні до провини «ліки». «Однак перш ніж розпочати лікування, слід відмежування від грішної поведінки і дати їй справедливу оцінку. У духовному розумінні ліками є кара», – переконує духовний лідер.

«Просимо весь світ бути обережним із духовними хворобами, які поширюють наші загарбники. Просимо не мовчати на цю біду», – закликає Блаженніший Святослав.