Cвяткувати Трійцю – це не богословська вправа, а переміна способу життя,- Папа
  • Пон, 13/06/2022 - 11:31

В урочистість Пресвятої Трійці Папа Франциск заохотив замислитися над тим, про що ми говоримо та як поводимося з тим, що посідаємо. Він також звернувся із закликом з нагоди Всесвітнього дня боротьби з дитячою працею та вибачився за відкладену Апостольську подорож.

«Він бо не промовлятиме від себе, бо з мого візьме і звістить вам», – каже Ісус апостолам про Святого Духа, а про Отця: «Усе, що Отець має, – моє». Ці слова, записані в Євангелії від Івана, були в центрі уваги роздумів, якими Папа Франциск поділився в урочистість Пресвятої Тройці, яка в Церкві латинського обряду відзначається в наступну неділю після П’ятидесятниці. Промовлячи до прочан, які 12 червня 2022 р. прибули на площу Святого Петра у Ватикані на молитву «Ангел Господній», він звернув увагу на те, що Святий Дух промовляє, але не про Себе, а звіщає Сина та об’являє Отця. Отець же, Який всім володіє, нічого не затримує для Себе, але повністю віддається Синові.

Визнання та свідчення віри в Трійцю

Таке об’явлення Трійці, за словами Святішого Отця, є заохоченням замислитися над тим, «про що ми говоримо і над тим, чим володіємо». «Коли ми говоримо, ми завжди хочемо, щоби про нас добре говорилося, і часто говоримо лише про себе самих і про те, що робимо» – сказав він, вказуючи на контраст зі Святим Духом, Який «промовляє, звіщаючи інших». Якщо йдеться про володіння, то ми є «дуже ревнивими щодо цього», потребуючи зусиль, «щоби ділитися цим з іншими». На словах це легко, але на практиці…

«Отож, святкувати Пресвяту Трійцю є не стільки богословською вправою, але революцією нашого способу життя. Бог, у Якому кожна Особа живе для іншої, у постійних стосунках, а не для Себе самої, спонукає нас жити з іншими та для інших, бути відкритими», – сказав Папа, зазначивши, що ми повинні запитувати себе, чи наше життя відображає Бога, в Якого ми віримо, тобто, «чи я, що визнаю віру в Бога Отця і Сина і Святого Духа, дійсно вірю, що для того, щоб жити, я потребую інших, потребую посвячуватися іншим, потребую служити іншим»? Триєдиного Бога, за словами Святішого Отця, ми повинні свідчити перше вчинками, ніж словами, бо «Бог, Який є подателем життя, передається не стільки через книги, як через свідчення життя», Він, що є любов’ю, «об’являється через любов».

«Нехай же Богородиця, донька Отця, матір Сина та обручниця Святого Духа, допоможе нам прийняти в своє життя та свідчити таїнство Бога-любові», – побажав він.

Приклад новомучениць

Після проказування молитви «Ангел Господній» Папа Франциск поділився радістю з приводу того, що напередодні в польському місті Вроцлаві відбулася беатифікація десятьох сестер зі Згромадження святої Єлизавети, що були наприкінці другої світової війни закатовані червоноармійцями у ворожому до віри контексті. «Ці десять черниць хоч і усвідомлювати небезпеку, яка їм загрожувала, залишилися поряд із похилими віком і хворими, про яких піклувалися. Нехай же їхній приклад вірності Христові допоможе нам усім, а особливо християнам, переслідуваним у різних частинах світу, мужньо свідчити Євангеліє», – побажав Святіший Отець, запросивши привітати новомучениць оплесками.

Вибачення і заохочення не втрачати надію

Папа Франциск використав цю нагоду також і для того, щоби звернутися до населення та представників влади ДР Конго і Південного Судану зі словами вибачення за відкладену Апостольську подорож до цих країн, заплановану на початок липня. Через проблему з коліном її перенесено на пізніше. «Мені насправді дуже прикро, що я мусів відкласти цю подорож, якої дуже прагну. Прошу у вас вибачення за це. Молімося разом, щоби з Божою допомогою та завдяки лікуванню я якнайшвидше зміг прибути до вас. Не втрачаймо надію!» – закликав він.

Ні трудовій експлуатації дітей

Глава Католицької Церкви не оминув увагою того факту, що цього дня відзначався також Всесвітній день боротьби з дитячою працею. «Всі разом докладаймо зусилля для того, щоби викорінити це лихо, аби жодна дитина не була позбавлена своїх фундаментальних прав і змушеною працювати. Трагічна дійсність трудової експлуатації неповнолітніх кидає виклик нам усім», – наголосив Папа.