Давня стела підтвердила існування біблійного царя
  • Втр, 07/05/2019 - 16:59

Дослідники з Інституту археології Тель-Авівського університету Ісраель Фінкельштейн і Надав Нааман дали нове прочитання тексту знаменитої Стели царя Меша, яке доводить реальне існування біблійного царя Балака.

Як повідомляє Phys.org, мова йде про так званий моавський камінь - базальтовий артефакт з текстом середини IX століття до н.е., написаному від імені Моавського царя Меша.

Два професори заново розшифрували напис. Так, вони по-новому перевели 31 рядок. До цього часу вважалося, що він означає "Будинок Давида". Однак дослідники вважають, що насправді напис означає "Балак".

Це робить його кандидатом на першу згадку імені царя Балака поза Біблією. Цей монарх згадується в Біблії чотири рази, зокрема в Книзі чисел. Там розповідається, що Балак прагнув викликати боже прокляття на народ Ізраїлю.

Свідчень того, що такий персонаж міг бути реальною історичною особою, не було. Якщо новий переклад тексту Стели Меша виявиться вірним, то він стане доказом існування царя Балака.

Стела царя Меша була знайдена в XIX столітті при розкопках руїн біблійного міста Дібон в Моаві (сучасна Йорданія). Вона зберігається в Луврі. Текст на камені розповідає історію розширення володінь царя Меша (Меса), який згадується в Біблії.