Дебати про Причастя для розлучених треба якнайшвидше закінчити – кардинал Пелл
  • Суб, 20/09/2014 - 02:05

Кардинал Джордж Пелл висловив побажання якомога швидшого і однозначного підтвердження навчання Євангелія про нерозривність подружжя і постійної практики Церкви щодо розлучених осіб, котрі проживають в несакраментальних зв’язках. Це повинно остерегти Церкву від масових протестів, подібних до тих, які досвідчив Павло VI, коли представляв вчення Церкви про контрацептивні засоби. На думку кардинала, якщо Церква вчасно донесе людям, що суттєві зміни у вченні і душпастирстві неможливі, тоді їй вдасться упередити і залагодити ворожі реакції незадоволення.

Австралійський єрарх переконаний в неможливості допуску розлучених до Причастя: «Вчення і душпастирство не можуть суперечити одне одному». На його думку, Церква потребує в найближчі місяці провести культурні і суттєві дебати для оборони християнської і католицької традиції моногамного і нерозривного подружжя.

Питання про можливість причащати розлучених, як вважає кардинал Пелл, не вартує уваги здорових спільнот. У розвитку цієї теми зацікавлені деякі європейські Церкви, число вірних в яких постійно зменшується, а щоразу більша кількість розлучених осіб і так не зважуються на повторний зв'язок. Як для приятелів, так і для ворогів католицької традиції це питання стало символом зудару між тим, що залишилось від християнства в Європі, і агресивним неопоганством. «Кожен ворог християнства хоче, щоб Церква у цій справі капітулювала» - додав кардинал.