Делегація ВРЦіРО перебуває з офіційним візитом у Німеччині
  • Срд, 01/07/2015 - 17:54

29 червня 2015 року розпочався п'ятиденний візит делегації Всеукраїнської ради Церков і релігійних організацій (ВРЦіРО) до Берліна (Німеччина). Організатором візиту виступив довголітній партнер Ради німецький християнсько-демократичний Фонд Конрада Аденауера (ФКА).

Додамо, що учасниками делегації ВРЦіРО під час візиту є: Блаженніший Святослав, Глава УГКЦ; Блаженніший Філарет, Предстоятель УПЦ КП; владика Євстратій (Зоря), секретар Священного Синоду УПЦ КП; о. Олекса Петрів, керівник Департаменту зовнішніх церковних зв’язків УГКЦ; Архиєпископ Петро Мальчук, представник РКЦ в Україні у зовнішніх справах; владика Михайло Паночко,  Президент Всеукраїнського союзу Церков християн віри євангельської-п’ятдесятників; Геннадій Білорицький, представник Об’єднання іудейських релігійних організацій України; шейх Ахмед Тамім,
Муфтій України; Валерій Антонюк, Голова Всеукраїнського союзу об’єднань євангельських християн-баптистів; Микола Данилевич, заступник голови Відділу зовнішніх зв’язків УПЦ МП; Олександр Заєць, голова правління Інституту релігійної свободи.

В аеропорту Берліна делегацію зустріла керівник представництва ФКА в Києві п. Габріеле Бауманн. Першого дня візиту делегацію привітав екс-президент Європарламенту, президент Фонду д-р Ганс-Герт Петерінг. Присутні обмінялися думками щодо подій в Україні, російської агресії проти нашої держави, ролі Церков і релігійних організацій у суспільному житті, подоланні конфлікту, примиренні.

Доктор Петерінг підкреслив, що Фонд поділяє позицію Уряду Німеччини щодо неприйнятності російської окупації Криму та агресії на Сході України. «Цю нашу позицію ми доносимо зокрема й до російських діячів», – зазначив він.

Зустріч відбулася в конструктивному дусі, її учасники мали можливість обмінятися думками та досвідом як щодо української тематики, так і щодо релігійного, державного та громадського життя Німеччини.

30 червня зранку в приміщенні Академії Фонду відбулася зустріч із координатором із питань релігії ФКА д-ром Карліс Абмаєр. Пані Абмаєр розповіла про релігійну ситуацію в Німеччині, взаємовідносини між конфесіями і державою та конфесіями між собою, про суспільне сприйняття релігії тощо.

Наступною була зустріч із членами групи Первомученика Стефана фракції ХДС/ХСС Німецького Бундестагу. Метою створення групи, до якої входять близько 80 парламентаріїв, є боротьба з переслідуваннями віруючих, передусім – захист християн від гонінь.

Промовці з німецького та українського боку підкреслили, що причиною війни на Сході України є не конфлікт між конфесіями чи націями, а російська агресія. Було зазначено, що в Європі, зокрема в Німеччині, людям важливо знати правду про причини конфлікту, щоб долати вплив кремлівської пропаганди, яка говорить про «громадянську» чи «релігійну» війну, замовчуючи головну роль Росії як агресора. Після зустрічі для делегації відбулася автобусна екскурсія визначними місцями Берліна.

Увечері в приміщенні Бундестагу делегацію прийняв уповноважений у справах Церков і релігій фракції ХДС/ХСС в Парламенті, екс-міністр Уряду ФРН д-р Франц-Йозеф Юнг. На зустрічі йшлося про ситуацію в Україні та у світі, яка виникла у зв'язку з російською агресією проти нашої держави. Протягом півтора години учасники мали можливість обмінятися думками та висловити своє бачення різних аспектів ситуації.

Блаженніший Святослав під час свого слова наголосив, що в Україні панує міжконфесійний та міжнаціональний мир (свідченням цього є склад делегації та її однозгідність щодо основних питань суспільного буття). «Громадянської війни немає,  а є збройна окупація частини території України агресивним сусідом, який порушив міжнародне право», - додав він. Блаженніший Святослав також подякував німецьким високопосадовцям за те, що Німеччина не "втомлюється" від України, а й надалі послідовно обстоює наше право на незалежність, самобутність,  право вибору свого майбутнього та свободу віросповідання. Бо там, де прийшов "русский мир", - ці права брутально порушуються.

Протягом наступних днів візиту делегація ВРЦіРО зустрінеться із заступником уповноваженого з питань Церков, релігійних і світоглядних організацій, канцелярії Сенату з питань культури  Берліна д-м Дірком Крегелем; заступником керівника Католицького офісу Комісаріату німецьких єпископів у Берліні Катариною Єштедт; уповноваженим Ради Євангельської Церкви Німеччини в ФРН д. Мартіном Дуцманом; начальником відділу співпраці з Європою та Північною Америкою Управління європейського та міжнародного співробітництва Єнсом Паулюсом; головою Турецько-Ісламської громади р-на Нойкельн Ендером Цетінем; керівним військовим деканом, уповноваженим Офісу у справах Католицької Церкви при підрозділах із виконання завдань Бундесверу  монсеньйором Йоахимом Зимоном; Рабином Єврейської громади Берліна Даніелем Альтером.