Делегати Тернопільсько-Зборівської митрополії взяли участь у з'їзді харизматичних спільнот у Словаччині
  • Чтв, 17/11/2016 - 14:23

З 10 по 14 листопада поблизу м. Попрад, що знаходиться у центральній частині Словаччини, відбувалася міжнародна зустріч лідерів та представників харизматичних спільнот з західної та східної Європи. Близько 500 учасників конференції, які належать до ENC (European Network of Communities – Європейської Мережі Спільнот), а це представники з Польщі, Румунії, Чехії, Словаччини, Литви, Німеччини, США, Англії, Швейцарії, Італії та ін. країн ділилися своїм досвідом служіння, спільно молилися, слухали навчання відомих теологів і біблістів та обговорювали питання щодо об’єднання зусиль у боротьбі проти секуляризації суспільства, гендерної політики та можливостей щодо екуменізації церков у світі.

Делегацію з України очолив Преосвященний Владика Дмитро (Григорак), ЧСВВ, правлячий Архиєрей Бучацької Єпархії, який є відповідальний за харизматичний рух в УГКЦ. Серед учасників конференції були також о. Григорій Канак з м. Чорткова та п. Ольга Славська з Тернополя, лідер групи волонтерів, що провадить харитативне служіння у ТМЛ №2, член харизматичної спільноти БЕТЕЛ.

Варто зазначити, що ENC (заснована 18 років тому) – це екуменічна родина посвячених християнських спільнот Європи, більшість членів яких є молоді миряни-католики, що ведуть активне християнське життя. Їхні члени прагнуть відродження і відновлення Христової церкви. На зустрічі виступила Мері Хілі, голова доктринальної комісії ICCRS, доцент, викладач Біблійних студій у Вищій духовній семінарії в Детройті, штат Мічиган, член Папської Біблійної комісії. Др. Хілі зазначила, «що як католики ми маємо розпізнавати знаки часу і тлумачити їх у світлі Євангелії. Живемо в нелегкий час, тому що хвиля секуляризму як цунамі накриває Західний світ. Сьогодні у більшості країн світу віра є на межі згасання, наче полум’я вогню, до якого не підкидають палива. Велика кількість охрещених людей відвертають своє обличчя від Божого Світла. Вони страждають від пустки та темряви, яка охоплює їхні серця. Цю пустку папа Іван Павло ІІ назвав «культурою смерті». Тому триває жорстока битва за серця і душі цілого покоління людей. Світ став «зоною війни», в якій велика кількість людей є ранені духовно. І найглибшою їх раною є духовне сирітство. Але саме в цей час Господь закликає нас підняти свої очі і побачити, що жнива доспіли і Він потребує робітників. Господь сьогодні кличе церкву засяяти яскравим світлом в середині глибокої темряви і дати мир тим, хто його немає, запропонувати зцілення всім зраненим «культурою смерті». Господь потребує, щоб кожен з нас, хто називає сьогодні себе католиком, вийшов зі своєї зони комфорту, зі своєї парафіяльної спільноти і пішов голосити Добру Новину в ті місця, куди ми зазвичай ніколи не ходили».

На зустрічі було обговорено питання щодо можливості утворення асоціації, до якої входили б спільноти з ENC та ОКСу (Об’єднання Католицьких Спільнот України, що було засноване минулого року). Домовлено про можливість обміну досвідом представників католицьких спільнот України та західної і східної Європи, спільні зустрічі лідерів спільнот та планування спільних заходів, спрямованих на відродження віри в Христа та розвиток католицьких парафій.