Депутати Луцької міськради звернуться до прихожан УПЦ МП
  • Чтв, 16/04/2015 - 14:42

Із закликом до виходу Української православної церкви із підпорядкування РПЦ та з ініціативою створення єдиної помісної православної церкви в Україні до міської громади звернуться депутати Луцькради.

Про особливості діяльності релігійних громад в умовах агресії із боку Російської Федерації йшлося під час засідання постійної комісії міськради з питань дотримання прав людини, законності, боротьби зі злочинністю, депутатської діяльності, етики та регламенту 15 квітня.

Проект рішення міськради про затвердження тексту звернення Луцької міської ради до православних лучан, прихожан Української православної церкви, яка є частиною Російської (Русской) православної церкви підготував депутат Богдан Шиба. З його слів, оскільки агресія РФ триває та набирає диверсійно-провокативних форм, для захисту територіальної цілісності та суверенітету української держави важливим є захист в інформаційно-духовній сфері, адже агресія відбувається по всій території України за допомогою ЗМІ, громадських та релігійних організацій.

 

 
 

Він нагадав, що 27 січня цього року Верховна Рада визнала Росію агресором, що означає, що громадяни України та державні інституції повинні припинити зв’язки з відповідними структурами РФ, які використовуються в цілях агресії проти України. З його слів, особливу роль в неоголошеній війні Росії проти України відіграє РПЦ, ієрархи якої називають окупацію України священним обов’язком, благословляють терористів та найманців на вбивство українців. Ця структура впливає на УПЦ МП, що, відповідно до статуту, є канонічним підрозділом Московського патріархату і його частиною.

Саме тому, мовляв, керівництво Київської метрополії не засудило окупацію Криму Росією, агресію на Донбасі, ба більше, синод ухвалив зміни до статуту кримських єпархій, визнавши Крим частиною РФ. Панахиди за загиблими українськими бійцями, молитви за перемогу України та визволення української землі від окупантів здійснюються не в усіх церквах УПЦ, часто трапляються випадки закликів прихожан до зриву мобілізації та до сепаратизму.

«Ми переконані, що абсолютна більшість вірян УПЦ МП є щирими патріотами України, тому пропонуємо рішенням міськради звернутися до вірних УПЦ МП, щоб вони вимагали від керівництва церкви негайного виходу зі складу РПЦ і створення помісної церкви, яка не буде інструментом російської агресії», - наголосив Богдан Шиба.

Він зауважив, що звернення цілком відповідає закону про свободу совісті та вважає обов’язком депутатів звернутися до лучан, аби ті осмислили інформаційні та духовні впливи з боку агресора.

Депутат, керівник депутатської групи «Новий Луцьк» Андрій Осіпов зазначив, що, очевидно, під час сесії рішення викличе дискусію серед депутатів, які намагатимуться, не наважуючись відкрито його підтримати, змінити текст звернення. Він визнав, що РПЦ є невід’ємною частиною РФ, частиною інформаційної пропаганди, яку поширюють російські ЗМІ, тож члени комісії не можуть лишатися осторонь. З його слів, на території України не може бути церкви, що агітує за війну на території держави. Тож, таке звернення потрібне для громади.

Депутати одностайно підтримали проект рішення. Планується, що для його обговорення у сесійну залу не запрошуватимуть представників релігійних організацій, адже не йтиметься про те, яка церква краща, а яка ні. Міськрада просто висловлюватиме свою позицію у зверненні до лучан.