Держава-Місто Ватикан має новий закон про судоустрій
  • Пон, 16/03/2020 - 17:14

Новий закон про судоустрій заміняє попередній, що діяв він 1987 року. ним передбачена більша незалежність суддів, спрощення системи, чіткіше відокремлення між слідчими та судовими органами.

У понеділок, 16 березня 2020 р., у Ватикані повідомлено про те, що Папа Франциск проголосив новий закон про судоустрій в Державі-Місті Ватикані (Закон № CCCLI). Він заміняє введений 1987 року в дію закон святого Івана Павла ІІ. Необхідність осучаснення законодавства викликана з огляду на численні та важливі зміни, введені у законодавство протягом цього періоду, зокрема, в економічно-фінансовій та кримінальній сферах, також і внаслідок підписання численних міжнародних конвенцій.

Нове законодавство, насамперед, стверджує більшу незалежність судових органів, які ієрархічно залежать виключно від Святішого Отця та керуються виключно законодавством, виконуючи свої завдання безсторонньо. Судова влада отримує відповідну судову поліцію, обов’язки якої виконуватиме Корпус Ватиканської Жандармерії, а на тривання мандату всі представники судової влади отримують ватиканське громадянство.

Введено зміни в склад трибуналу, спрощено судову систему. Новий закон визначає критерії, необхідні для призначення суддів, як трибуналу, так і апеляційної палати та, частково, касаційної. Віддається перевагу університетським викладачам, щоби гарантувати більшу незалежність у виконання судових функцій, що випливає з наявності робочого місця поза Ватиканом. Можуть бути призначені також відомі юристи з підтвердженим досвідом, вимагається, щоби принаймні один із суддів був експертом в канонічному праві, яке є першочерговим джерелом ватиканського права.

Важливі зміни стосуються сторони, яка представляє обвинувачення. Передбачено призначення автономного очільника Бюро Промотора справедливості, відокремленого від трибуналу, впровадивши ряд положень, яких раніше бракувало.

Крім звичайного складу касаційної палати, що включає голову та двох кардиналів, що є членами Апостольської Сигнатури, новим законодавством передбачено можливість розгляду справи колегією суддів, до якої увійдуть додаткові судді, призначені на триріччя.

В тому, що стосується адвокатів, серед вимог для включення до реєстру з’явилася, для адвокатів Римської Роти, вимога наявності адвокатської ліцензії в державі проживання, тобто, самого диплому про відповідну освіту недостатньо. Від всіх адвокатів також вимагається знання канонічного та ватиканського права. Захист у касаційній інстанції зарезервовано для адвокатів Святого Престолу, Римської Курії, з можливими винятками, санкціонованими очільником касаційної палати. Визначено також можливі дисциплінарні заходи щодо адвокатів, чого не було в попередньому законодавстві.

Папа також переніс дату початку судового року на 1 січня.