Десятеро ченців-василіян пообіцяли довічну вірність Богові
  • Втр, 25/06/2019 - 09:16

У суботу, 22 червня 2019 року, в Брюховицькому монастирі св. Йосифа десятеро братів- василіян склали довічні чернечі обіти послуху, чистоти і убожества.

Урочисту Божественну Літургію очолив генеральний настоятель Василіянського Чину св. Йосафата о. Генезій Віомар, ЧСВВ, у співслужінні з протоігуменом Провінції Найсвятішого Спасителя о. Йоаном Школиком, ієромонахами та запрошеними пресвітерами.

Після третього антифону ченці під спів тропаря «Обійми Отця» лягли хрестом на солеї та були покриті чорною тканиною як знак відречення від світу. Опісля кожен, тримаючи руку на Євангелії, зачитав формулу обітів. Завершився Чин одяганням повної монашої одежі та прийняттям палаючої свічки.

У своїй гомілії о. Генезій зазначив, що ця Божественна Літургія є Літургією благодаті як для братів, «які пройняті Божою любов’ю, склали свої обіти», так і для вірних, які є частиною Церкви та цінують покликання до богопосвяченого життя.

Проповідник, коментуючи Євангелія, по-особливому наголосив на любові: «Богопосвячене життя є нагадуванням і знаком, що ми покликані любити. Це відповідь любові на любов, адже Господь перший полюбив нас. Крім того, посвята Богові є знаком для світу. Цей знак вказує, що Бог повинен бути на першому місці у житті людини».

Генеральний настоятель подякував братам за їхню посвяту та вказав, що складення монаших обітів є лише черговим етапом Божого проекту любові. Порівнюючи покликання до монашого стану з покликанням Авраама, проповідник побажав ченцям виконувати Божу волю, щоб Господь зміг вчинити з них чудесні речі.

Підсумовуючи, о. Протоархимандрит зазначив, що й у монашому житті необхідно любити ближніх, як Христос полюбив Церкву. Тому проповідник подякував батькам «новопрофесів», їхнім родичам і знайомим за молитву та підтримку.

Після завершення Божественної Літургії до присутніх звернувся о. Йоан Школик, ЧСВВ. Він привітав братів із складенням чернечих обітів та закликав їх покладати надію на Божу допомогу, щоб сповнити принесені обіти. Натомість бр. Володимир Буць, ЧСВВ, від імені нових братів із довічними обітами звернувся до усіх із подячним словом.

Вітаємо всіх десятьох братів із складенням довічних обітів та бажаємо їм зростати у чеснотах, розвивати свої дари та свідчити іншим радість життя у богопосвяченому стані.

Західне бюро «Живого ТБ» за матеріалами https://osbm.in.ua