Дідусі і бабусі відіграють значну роль у передаванні віри
  • Срд, 06/10/2021 - 15:27

Відповідно до опитувань, проведених у міланській архиєпархії, шестеро із десяти дідусів та бабусь активно переказують віру своїм внукам. Понад 90% опитаних бабусь і дідусів регулярно беруть участь в недільних Літургіях.

Майже 13% дідусів та бабусь заявляють, що розмовляють з внуками про віру, бо батьки цього не роблять. Лише невелика їх частина займаються передаванням віри за проханням батьків. Опитування також показало, що більш задіяні у цій сфері є бабуся і дідусь по маминій лінії.

Результати досліджень були представлені на місцевій конференції душпастирства родин. Зустріч, що відбулась у свято Трьох ангелів-охоронців, яке в Італії є днем дідусів і бабусь, стало нагодою для роздумів над роллю т.зв. «розширеної родини», тобто такої, в якій проживає разом щонайменше три покоління.

Опитування показало, що бабусі і дідусі займаються не лише передаванням віри своїм внукам. Вони також опікуються ними за відсутності батьків, допомагаючи в навчанні і у спільних забавах. Проте, йшлось також про негативні елементи, такі як «надмірна поблажливість» з боку бабусь і дідусів та «надмірне втручання у виховання молодого покоління».

В конференції взяв участь Архиєпископ Мілану, котрий звернув увагу на драматичну демографічну кризу, що стосується італійського суспільства. «Без дітей ми не маємо майбутнього. В Мілані багато хто вважає, що наявність пса спрощує самотність. Це правда, однак пси не забезпечують нам майбутнє»,- зазначив Архиєпископ Маріо Дельпіні. Він наголосив, що воно залежить не лише від стабільної економіки і охорони здоров’я, але перш за все від побудови відносин в родинах, що базуються на любові.

В свою чергу, Анжело Скола, Архиєпископ-емерит Мілану, у відеозверненні до учасників конференції наголосив, що завданням бабусь і дідусів є переконувати своїх вже дорослих дітей, що життя має сенс лише тоді, коли людина живе для когось.