Дипломатія Ватикану на служінні миру
  • Суб, 23/09/2017 - 21:52

«Ватикан у сім’ї народів» – таку назву має книга архиєпископа Сільвано Марія Томазі, колишнього Постійного спостерігача при ООН у Женеві, що пропонує аналіз дипломатичної ролі Святого Престолу в Організації Об'єднаних Націй. Презентація книги, опублікованої видавництвом «Cambridge University Press», відбулася 22 вересня 2017 р., у резиденції посла США при Святому Престолі. Під час заходу виступив Державний Секретар Святої Столиці кардинал П'єтро Паролін, який зосередив свою увагу на дипломатії Ватикану на служінні миру, пошані прав людини та розвитку народів.

У своєму інтерв'ю для Ватиканського радіо кардинал зазначив, що презентація книги, в якій описується багаторічна діяльність та виступи архиєпископа Томазі в ООН, стала нагодою для того, щоб підкреслити важливість багатосторонніх стосунків, що тепер перебувають у кризі.

«Існує спокуса діяти наодинці й приймати односторонні рішення, які виходять поза межі цих стосунків, – наголосив ватиканський дипломат. – Отже, це нагода, щоб підкреслити важливість багатосторонніх стосунків, аби підтвердити той факт, що для Святого Престолу вони є засобом для вирішення складних проблем сучасного світу, підтверджуючи наше прагнення служити людині, служити її гідності, її правам та справі миру, щоб докладати зусилля у впорядковане та мирне співіснування у світі».

Пояснюючи вислів «криза багатосторонніх стосунків», кардинал П’єтро Паролін зауважив, що ці проблеми, включаючи північнокорейську кризу, пов’язані з тим, що ми перебуваємо в багатополярному контексті, в якому існують різноманітні осередки. «Але саме тому, що світ дуже урізноманітнився, – зазначив кардинал, – існує необхідність намагатися вирішити існуючі розбіжності мирним способом».

На завершення інтерв'ю мова йшла про прохання, які Святий Престол та Папа Франциск зокрема, бажають донести до світових лідерів, що тепер перебувають на Генеральній Асамблеї ООН. Державний Секретар Святої Столиці зазначив, що Святий Престол закликає лідерів до відповідальності, оскільки, очевидно, в їхніх руках – доля людства, миру, гармонійного співіснування між народами. «Отож, це заклик до усвідомлення власної відповідальності та вміння втілювати їх в життя через спільний шлях у пошуках миру та розвитку світу», – сказав кардинал Паролін.