Для цих монахів-бенедиктинців варити добре пиво є молитвою
  • Чтв, 04/02/2016 - 22:34

Спільнота італійських монахів молиться і працює в своєму монастирі на батьківщині св. Бенедикта. Тепер плоди їхньої праці –  бельгійський ель  – їде до Америки.

"Ми ніколи не очікували, що люди так оцінять і насолоджуватимуться ним", сказав CNA о.Бенедикт Нівакоф, помічник настоятеля монастиря св. Бенедикта в Нурсії.

"Пивовар повинен завжди мати трохи надії. Це не тільки для його задоволення, але і щоб ділитися з іншими. Бог робить те, чого ми не завжди очікуємо від того, що робимо самі".

Під назвою Birra Nursia, у монастирі варять на продаж світлий і темний міцний бельгійський ель.

Монастирське пиво продається швидко, але воно є складовою тривалого процесу. Монастир Св. Бенедикта збудовано на його 1500 - річній спадщині. Це недалеко від руїн будинку, де Св. Бенедикт і його сестра Св. Схоластика жили в італійській місцевості Умбрія.

Над входом до пивоварні монахів є фреска Богородиці з зерен ячменю.

О. Бенедикт розмірковував про перше чудо Ісуса Христа, яке сталось на весіллі в Кані - на прохання  матері Марії, Ісус перетворив воду на вино.

Для цих бенедиктинців, варіння пива є подібним до виготовлення вина.

"Це напій, який насправді не є необхідним, але приносить трохи радості в серцях тих, хто його п'є," сказав монах. "Ми беремо за наше гасло рядок з Псалма 106: 'ut laetificat cor, 'чим серце може бути порадуване."

"Коли ми беремо те, що має якості добрих складників, виготовлене з молитвою і п’ємо з друзями і сім'єю, це є нагодою відійти від звичайних турбот дня, всіх тривог, і витратити трохи часу на обдумування про менше термінові, але більш спокійні речі".

Це споглядання може включати навіть Бога. Монахи інтегрували свою практику пивоваріння в бенедиктинську духовність, знамените гасло якої "Ora et Labora" - "Молися і працюй».

"Назагал, Св. Бенедикт казав монахам все, що вони роблять, робити для Бога",  сказав о.Бенедикт. "Чи це прибирання будинку, заміна даху чи  виробництво пива. Він каже, що все повинно розглядатися як святі речі жертовника".

"Коли ми робимо щось, то намагаємося робити це  максимально високої якості", сказав він. "З молитвою. Для нас все в нашій роботі є частиною нашої молитви".

Св.Бенедикт казав своїм монахам жити з їх праці, виготовляти і продавати те, що вони роблять.

"Це є шанс, щоб дійсно жити за його закликом", сказав о.Бенедикт.

Монастирська пивоварня має ємність 10 барелів. Кожна партія нараховує 3 тисячі 0,75 л пляшок. Пиво випускається в одиничних 0,75 л. пляшках, у пакетах з шести пляшок, і упаковках з 12 пляшок.

21 січня  монахи вперше  прийняли попередні замовлення від США для поставок у березні.

Всі монахи роблять свій внесок в роботу пивоварні. Дехто збирає сировину, допомогає в пивоварні або заливає пиво у пляшки. Інші допомагають оцінити смак пива або працюють над продажем. Ми розпочали пивоваріння, думаючи, що ніхто не буде зацікавлений,"  сказав о.Бенедикт. "В Італії панує культура вина. Ми не очікували, що комусь подобатиметься наше пиво, не кажучи вже про купівлю у нас".

Продаж пива почався три роки тому. "Ми продали наші запаси в значній мірі з першого дня. Нам довелося розширювати наш завод через рік ".

Монахи живуть згідно з розкладом. Вони пробуджуються приблизно о 3:30 ранку. Їх перші молитви починаються через п'ятнадцять хвилин і тривають протягом усього дня. Пивоваріння є лише однією нішою їх ручної праці.

Інша робота включає в себе музику. У червні 2015 року монастир випустив альбом " Benedicta: Marian Chant from Norcia".

Сам монастир був заснований в 2000 році і його монахи в основному є американцями. Два монастирських пивовари з Техасу, а інший з Південної Кароліни.

"Для нас це велике задоволення відправляти це пиво до Сполучених Штатів", сказав о.Бенедикт, який з Нью-Канаан, штат Коннектикут. "Ми залишили там наших друзів та родини. Вони хотіли б бачитись з нами частіше. Це їх шанс наблизитись до того, що ми робимо".