«Для кожного з нас смерть первомученика Стефана також є викликом», - владика Димитрій (Григорак), ЧСВВ – Єпарх Бучацький
  • Чтв, 11/01/2018 - 09:23

На свято первомученика Стефана, 9 січня 2018 р. Б., Преосвященний Владика Димитрій очолив Архиєрейську Літургію в василіянському храмі Преображення ГНІХ в м. Чорткові.

Розкриваючи суть мучеництва, владика сказав: «Господь Ісус, прийшовши у цей світ, став викликом для всього людства, його спосіб життя став викликом. Він йшов всупереч всім, бо Бог і гріх – речі несумісні, вони протилежні. Народ не був готовий прийняти Ісуса і Господь знав на що йде, і знав , що його вб’ють.

Тоді люди не жили в благодаті Божій, а жили за законом, страх і покарання тримав людей в рамках закону. Аж після смерті Ісуса виллялася вся Божа ласка на людей. Повнота Божої ласки- це коли Бог весь дається людині».

Далі єпископ продовжив: «Важливо нам сьогодні зрозуміти, що коли Господь вмирав на хресті, він не прокляв своїх вбивць, так само і первомученик Стефан молився за своїх вбивць. Це мучеництво за Христа! Папа Венедикт XVI каже, що кров мучеників кличе до примирення. Для людей світу цього це є абсурдом, наївністю і утопією. Натомість, для нас, християн, це є перемога. Сьогодні християн налічується два мільярди двісті мільйонів у світі. Секрет християн є в Бозі, щоб бути такими як Він».

«Для кожного з нас смерть первомученика Стефана також є викликом. Спитаймо себе, що робиться в нашому серці? Чи ми готові пробачити всім недоброзичливим людям, які є в нашому житті? Коли ми є з Богом –все стає можливим», - підсумував владика Димитрій.

Після Богослужіння діти з парафії, під керівництвом п. Наталі Ганулі, представили вертепне дійство, у якому чудово прославили новонародженого Ісуса.