«Для осягнення великої мети – перемоги України – нам необхідні дар кріпості та віра в Божу допомогу і власні сили», – Глава УГКЦ у 114-й день війни
  • Птн, 17/06/2022 - 17:36

У ці дні великого випробування і боротьби українці, як ніколи, потребують кріпості – дару Святого Духа, який помножує мужність і дає можливість осягнути те, що зробити лише людськими силами видається неможливим. Дар кріпості Святого Духа необхідний нам для осягнення найважливішої, найбажанішої на сьогодні мети для кожного українця і тих, хто підтримує Україну, – перемоги над злом і його сучасним втіленням, російським агресором.

Про кріпость як дар Святого Духа у тиждень після П’ятдесятниці Блаженніший Святослав роздумує у щоденному зверненні у 114-й день війни, 17 червня. Це звернення Отець і Глава УГКЦ посилає з Полтави, де перебуває з душпастирським візитом.

«Сьогодні вітаємо вас із Полтави, із нашої парафії Всіх святих українського народу і разом із нашими священниками, сестрами, мирянами, діточками переказуємо вам щирий полтавський привіт, хоч би де ви були і звідки нас споглядали».

Предстоятель говорить про минулу добу на фронті та свої враження від поїздки по територіях, близьких до лінії бойових дій та окупації, про страшні речі, про які почув і побачив:

«Україна у вогні. Від Харківщини на півночі до Миколаївщини та Херсонщини на півні йдуть тяжкі, кровопролитні бої. І ми дякуємо Господу Богу і нашим військовослужбовцям, Збройним силам України, за те, що можемо бачити цей новий сонячний день тут, у Полтаві.

Вчора у Харкові ми були свідками великих руйнувань від війни. Ми чули свідчення багатьох людей про знущання і тортури над українцями на окупованій частині Харківщини, зокрема про великий фільтраційний табір, де понад тисячу людей, фактично, перебувають в умовах концентраційного табору і, мабуть, очікують вірної смерті. Ми бачили розбиті будинки, знищену інфраструктуру міста.

Після наших позавчорашніх відвідин міста Сум, неподалік від тієї каплиці, де ми були, ворог вдарив ракетами. А сьогодні зранку ракетного обстрілу зазнав Миколаїв: загинули люди, були нові поранення і руйнування…

Але Україна стоїть! Україна бореться! І віру в перемогу України можна бачити в очах наших полтавців, оцих діточок, які моляться і працюють для того, щоб наближати день нашої спільної перемоги».

Сьогодні, у п’ятницю по Зісланні Святого Духа, Блаженніший Святослав роздумує про наступний дар, яким Святий Дух наділяє людину – дар кріпості, який примножує людські сили, укріплює мужність і допомагає досягати поставленої шляхетної мети:

«Цього тижня ми щодня роздумуємо над дарами Святого Духа, який оновив свою присутність у нашій Церкві минулої неділі. Сьогодні я б хотів роздумати над даром кріпості. Кріпость, яку дає Святий Дух, особливо скріплює чесноту мужності, не тільки роблячи людину мужньою за земними мірками, за зусиллями людської природи, а й даючи їй можливість осягнути поставлену перед собою добру мету.

Кріпость як дар Святого Духа розганяє людські страхи, що їх часом навіює ворог. Коли людина відчуває, що для осягнення поставленої мети їй замало людських зусиль, їй на допомогу приходить Божественна благодать і дає силу витримати в надлюдських обставинах. Дар кріпості дає силу людині за допомогою Божественної благодаті осягнути добру, благородну мету».

Дар кріпості, віри у Божу поміч і власні сили необхідні всім нам сьогодні для осягнення великої мети – перемоги України над ворогом, над злом, яким є сучасна росія. Ми боремося за свою свободу і гідність, за свою землю і державу, за майбутнє і наших дітей, і потребуємо цієї Божественної благодаті:

«Ми всі знаємо, що такою метою, яка часом видається нам надлюдською, є перемога над злом, – перемога України над нашим ворогом. Тому ми сьогодні просимо Духа Святого про дар кріпості для наших воїнів, синів і доньок України, які захищають Батьківщину, для наших військових капеланів, які супроводжують наших захисників у тих обставинах, у яких людина є на межі життя і смерті. Молимося за дар кріпості для наших керівників, влади, державних мужів.

Ми кажемо: Духу Святий, даром кріпості укріпи Україну і християн України, щоб, довіряючи тільки Тобі, ми могли осягнути цю велику мету! Боже, благослови Україну та її дітей!», – завершив Блаженніший Святослав.