Для практикування віри недостатньо брати участь у недільній літургії,- кардинал Нич
  • Пон, 19/09/2022 - 18:46

Кардинал говорив про синодальні консультації, під час яких повстало питання що робити, щоб утримати молодь в Церкві. Про це йшлося під час проповіді у санктуарії Святого Хреста в абатстві цистерціанці у Могилі у свято Воздвиження св. Хреста.

 «Потрібно зрозуміти що зробити для того, аби молодь запровадити до Церкви, щоб вона приходила на літургії і катехези, а також у інші місця, де живе Церква харитативною працею та милосердною любов’ю», - додав він. На думку польського кардинала, великою цінністю є той факт, що молоді люди включились в допомогу біженцям з України, бо «це також християнство».

«Якщо ми можемо зробити щось для Господа Ісуса і для Церкви, то мусимо це робити разом», - наголосив він.

«Практикування лише через участь у недільній літургії вже недостатньо. Необхідно впроваджувати людей до Церкви через спільноти, через групи, через розмови, щоб наступило те, що Папа Іван Павло ІІ називав новою євангелізацією», - говорив кардинал Нич.

Про ідею нової євангелізації вперше Іван Павло ІІ говорив у Могилі. «Папа тоді казав, що першої і другої євангелізації вже недостатньо. Ми сьогодні, через 40 років, мусимо визнати, що він мав рацію». Під першою євангелізацією він мав на увазі ту, яку цистерціанці реалізували впродовж віків, коли прибули до Могили. Другою євангелізацією він назвав те, що відбувалось після ІІ Світової війни, коли комуністи вирішили у Новій Гуті створити місто без Бога. «Цистерціанці тоді вчили нас, що легше збудувати церкву на плані хреста, ніж збудувати на плані Хреста людське життя і суспільне життя, так, щоб люди черпали з того, що він несе: заповідь любові, прощення та милосердя», - розповідав кардинал, наголошуючи, що цей заклик є надалі актуальним.

Митрополит варшавський порушив також питання катехези в школі. «Недостатньо відправити дитину на катехезу. Основною формою співпраці християнських батьків з катехитом є давати дитині приклад християнського життя вдома», - звернув він увагу.