До Аргентини повертається статуя Богородиці, вивезена під час Фолклендської війни
  • Срд, 30/10/2019 - 14:25

Жест примирення між військовими ординаріями країн, які в першій половині 1982 року пережили збройний конфлікт, відбувся в присутності Святішого Отця.

В рамках загальної аудієнції, що відбувалася 30 жовтня 2019 р. та збіглася з проведенням у Ватикані семінару для військових капеланів, відбувся символічний жест: військовий ординарій Великобританії єпископ Пол Джеймс віддав своєму колезі з Аргентини єпископові Сантьяґо Олівері копію статуї Пречистої Діви Марії з Люханя, Небесної покровительки Аргентини, що була вивезена до Англії під час так званої Фолклендської війни 1982 року. Військовий ординарій Аргентини вручив ієрархові з Великобританії іншу копію. Обидві статуї поблагословив Папа Франциск.

Фолклендська війна і подорож статуї

У квітні 1982 року між Аргентиною та Великобританією вибухнув збройний конфлікт за володіння та контроль над Фолклендськими островами –архіпелагом, розташованим біля берегів Латинської Америки. Аргентинська атака застала великобританські сили на островах зненацька, але Сполучене Королівство відразу зібрало ударну групу ВМС і після важких боїв повернуло острови під свій контроль. Тримісячна війна забрала майже 900 життів.

Копію статуї Небесної покровительки Аргентини, яку єпископ Мейсон передав єпископові Олівері, на острови відразу після їх захоплення привезли аргентинській вояки, поставивши її в храмі Пресвятої Марії в Порт-Стенлі. Після поразки і відступу аргентинців, англійські військові забрали статую та перевезли до Олдершоту в Англії, поставивши її в катедральному соборі військового ординаріату. Там вона стала місцем молитви за полеглих з обох сторін під час конфлікту.

Сьогоднішній жест обміну статуями між військовими єпископами обох країн став ще одним знаком примирення між народами.