До Святої Землі повертаються паломники
  • Чтв, 04/11/2021 - 13:41

2 листопада вранці, після багатьох місяців перерви, латинський патріарх Єрусалиму зустрів першу групу паломників, що прибули до Святої Землі. «Для нас це – знак надії», - зазначив він в інтерв’ю для Vatican News, ділячись радістю від відновлення паломницького руху після того, як Ізраїль знову відчинив свої кордони для туристів із ковідним паспортом.

«Ми дуже чекаємо на новий наплив туристів, бо Свята Земля без паломників є неповною», - говорить Архиєпископ П’єрбаттіста Піццабалла. Він наголошує, що паломництво до батьківщини Ісуса завжди є сильним пережиттям віри.

«Мій досвід показує, що паломники, котрі прибувають до Святої Землі, відбуваючи це паломництво, переживають також глибоку переміну у своєму житті. В якомусь сенсі вони приймають восьме таїнство. Бо таїнства поєднують нас з особою Ісуса, і власне цим є Свята Земля. Можна читати Євангеліє де завгодно, але коли приїдеш сюди, то зрозумієш, що Вифлеєм, Назарет, Витанія не є якимось пам’ятними місцями, а конкретною реальністю. І це допомагає наблизитись до особи Ісуса як конкретної реальності», - каже він.

Латинський патріарх Єрусалиму наголошує, що на свіжий наплив паломників також чекають місцеві християни, котрі великою мірою живуть із обслуговування паломницького руху. Від цієї підтримки залежить виживання Церкви у Святій Землі.

«На жаль, не лише у Святій Землі, але й на усьому Близькому Сході політична ситуація, війни, релігійні напруження, пандемійна бідність і економіка перебувають в постійній кризі, що призводить до постійного зменшення кількості християн. Але, з іншого боку, слід сказати, що ми не є зникаючою спільнотою. У нас дуже багата діяльність, перш за все освітня та у сфері здоров’я. Церква дуже активна, створює робочі місця, бо потрібно бути дуже конкретними в допомозі християнській спільноті», - зазначив Архиєпископ П’єрбаттіста Піццабалла.