Домівка Доброго Самарянина очікує відвідин Папи
  • Нед, 27/01/2019 - 16:59

У рамках участі у Всесвітньому дні молоді в Панамі, в неділю 27 січня 2019 р., Папа відвідає Домівку Доброго Самарянина – притулок для хворих на ВІЛ/СНІД у місцевості Хуан Діас.

Пацієнти, волонтери та медичний персонал чотирьох панамських церковних інституцій, які опікуються молодими людьми, хворими на ВІЛ/СНІД, узалежненими від наркотиків та алкоголю, а також похилими віком, убогими й безхатченками, очікують зустрічі з Папою Франциском, яка відбудеться в Домівці Доброго Самарянина – притулку для хворих на ВІЛ/СНІД у місцевості Хуан Діас. Це фундація католицької Церкви в Панамі, яка підтримує молодь та дорослих, хворих на ВІЛ/СНІД, що перебувають у важких сімейних чи економічних ситуаціях. Йдеться не тільки про медичну допомогу, але й про психологічну та духовну, проводячи також заходи, спрямовані на запобігання цього захворювання.

Коли на початку 80-их років минулого сторіччя в Панамі почала розповсюджуватись ВІЛ-інфекція, волонтери парафії Санта-Марія-дель-Каміно в селищі Хуан Діас, розташованому поблизу столиці, почали надавати допомогу інфікованим, дбаючи не тільки про харчування та лікування, але й про духовний супровід.

Тепер Домівка Доброго Самарянина розгортає три різні програми. Насамперед, це «мешканці», люди, від яких відмовились їхні рідні та які опинились без засобів для існування. Вони отримують тут повне забезпечення, щоб вести гідне життя. До другої програми належать так звані «зовнішні», тобто малозабезпечені люди, які страждають від ВІЛ/СНІД, але живуть у своїх сім’ях і отримують тут їжу, ліки, мають можливість навчатись та працювати. Третя програма – це «Поінформована та відповідальна молодь», яка сприяє поширенню знань щодо запобігання захворювання серед учнів та студентів.

Після зустрічі з молоддю згаданих чотирьох інституцій, Папа Франциск прокаже молитву «Ангел Господній» та посвятить наріжні камені для двох нових харитативних осередків.

Велика несподіванка і благословення

Ерік Родріґес, адміністратор Домівки Доброго Самарянина, розповів, що вони отримали звістку про візит Святішого Отця з радістю й несподіванкою, оскільки вважають свою діяльність дуже незначною. Він сказав, що той факт, що сам Папа вирішив відвідати їхню фундацію примушує їх вигукнути як Єлизавета в Святому Письмі: «Хто ж я така, щоб Мати Господа мого завітала до мене? Ким ми є, щоб до нас навідався сам наступник святого Петра?».

Ерік Родріґес наголосив, що їхня праця є дуже важкою задля суспільної дискримінації ВІЛ-інфікованих. «Своїм візитом Святіший Отець дасть новий поштовх нашим зусиллям, вкаже, що ми перебуваємо на правильному шляху, а також підтримає хворих, які перебувають на екзистенціальних периферіях і яких марґіналізує навіть власна сім’я».

Рауль Міранда, один із пацієнтів притулку, вважає візит Папи Франциска великим благословенням. «Щоранку ми молимось за Святішого Отця та за його здоров’я,  – сказав він. – Без Бога ми – ніщо. Через цю хворобу я наблизився до Бога, охристився та прийняв миропомазання. Коли я захворів, то зі страхом смерті просив у Бога прощення й Господь прийняв мене в Своєму милосерді, даючи мені другу життєву можливість». Рауль сподівається, що відвідини Святішого Отця «відкриють очі багатьом молодим людям і вони зрозуміють, що щастя не полягає в матеріальних речах, але в духовних і навчаться не дискримінувати ВІЛ-інфікованих.