«Допомога Церкві в потребі» для черниць у ДР Конго
  • Втр, 30/06/2020 - 14:41

Єдині, хто залишився служити в сфері освіти та охорони здоров’я, після того, як конфлікти змусили до втечі різні неурядові організації, сьогодні потребують підтримки через кризу, викликану пандемією.

Папська Фундація «Допомога Церкві в потребі» надасть фінансову підтримку сімдесятці жіночих чернечих спільнот шести згромаджень, які служать в дієцезіяї Митрополії Букаву в Демократичній Республіці Конго. В рамках реагування на кризу, викликану пандемією коронавірусу, виділено 120 тисяч євро.

Наслідки карантину й соціальної ізоляції в країні є серйозними також і для Церкви. Чимало черниць втратили той невеликий заробіток, що й перед тим був недостатнім, а через економічні труднощі також і вірні вже не можуть надавати свою матеріальну підтримку, як це відбувалося в нормальний час.

Надзвичайний стан у медицині серйозно вплинув на життя богопосвячених жінок митрополії. Ситуація й до цього була дуже складною, адже цей регіон потерпає від міжетнічних конфліктів, браку безпеки, втручань з боку сусідніх країн. Частими є випадки викрадень і зґвалтувань. Місцеві чернечі спільноти навчають катехизму, працюють у школах та в медичних закладах. Заходи, впроваджені з метою запобігання поширенню Covid-19, мали катастрофічні наслідки для утримання черниць. Наприклад, у лікарнях праця оплачується в залежності від кількості пацієнтів, у той час як чимало людей бояться приходити до медзакладів, щоб не заразитися. Також і чернці, що працюють у школах, перестали отримувати винагороду за працю через їхнє тимчасове закриття.

«Коли конфлікти змусили втекти всі НГО, залишилася Церква, зокрема, черниці, які старалися бути як найближчими до злиденних, немов численні Матері Терези, імен яких ми не знаємо», –зазначила Крістін дю Кудрей, проект-менеджер «Допомоги Церкві в потребі». Фундація також надає допомогу для місцевих священиків, зокрема, надсилаючи намірення на Святі Меси.