«Допомогти перейти від знання про Слово Боже до конкретного досвіду життя Словом», – о. Віталій Храбатин про відеопроєкт «Lectio Divina онлайн»
  • Нед, 14/06/2020 - 18:35

Вже цього понеділка, 15 червня 2020 року, в УГКЦ стартує новий відеопроєкт «Lectio Divina онлайн». Про актуальність, зміст та призначення такого проєкту ми поговорили із о. Віталієм Храбатиним – одним із тих священників, які провадитимуть молитовне читання Святого Письма на «Живому телебаченні».

– Отче Віталію, на «Живому телебаченні» розпочинається проєкт «Lectio Divina онлайн». Яку користь, на вашу думку, мав би принести цей проєкт для наших слухачів і глядачів?

– Для нас, східних християн, є дуже важливо зжитися зі Словом Божим, щоби зрозуміти сенс нашої Літургії, сенс нашої духовності. На жаль, у більшості випадків ми трактуємо Святе Письмо як книгу, через яку здобуваємо знання, але не як книгу, що стає моїм життям. Тому Lectio Divina, зокрема цей онлайн-відеопроєкт, може показати нам, що текст, який хоча й написано багато років тому, є живим, адже Бог продовжує промовляти до нас сьогодні через історії людей та слова, які записані в Біблії. Метою цього проєкту є допомогти людині перейти від знання про Слово Боже, про Ісуса Христа як історичну особу з минулого до конкретного досвіду життя Словом Божим.

– Щодо змісту програми: якою вона буде? Який вигляд взагалі матиме кожний випуск цього відеопроєкту?

– У цьому проєкті ми відходимо від класичної формули Lectio Divina. З огляду на те, що цей проєкт має на меті зібрати людей із різних частин України і навіть світу, щоби молитися разом і бути разом, ми трохи модифікували план.

Отже, будуть чотири основні моменти. Перше – це читання і слухання Святого Письма. Читання і слухання є одним і тим самим, тому що, читаючи Слово Боже, ми вслухаємося в сенс того, що Бог хоче нам сказати. Наступний момент, не менш важливий, – це молитися Словом Божим, над яким роздумуємо, співаючи його. У Святому Письмі, особливо книзі Псалмів, постійно присутній заклик співати. Ми запропонували о. Олексію Саранчуку, щоби він із тих уривків, над якими ми будемо роздумувати, вибрав вже готовий текст і наспівував його. Наступний момент – ділитися тим, як Слово Боже торкнулося особисто мене. Ділитися – не просто розповідати про те, що мене вразило. Йдеться про те, щоби зі Слова Божого зробити молитву. Те, що почув, торкається мого серця, і звідти приходить моя відповідь Богові. Спершу я Його слухав, тепер я Йому відповідаю. Наприкінці є молитва подяки і прослави Бога за те, що Він був і залишається з нами через своє Слово, через Таїнства, – подяки за те, що будує нас, чинить із нас спільноту Церкви.

У відеопроєкті “Lectio Divina онлайн” будуть чотири основні моменти: читання і слухання Святого Письма, молитва Словом Божим, ділення досвідом від читання Слова Божого та молитва подяки і прослави Бога.

– Задумано, що програма «Lectio Divina онлайн» мала б виходити один раз на тиждень. Як вважаєте, цього достатньо чи це лише як приклад, навчаючись за допомогою якого, людина мала б продовжувати молитися?

– Гадаю, це швидше як приклад. У мудрості Церкви ми щодня читаємо Слово Боже під час Літургії. Слово Боже нас супроводжує кожного дня. Однак є велика спокуса залишитися осторонь того, що Слово Боже нам несе, приймаючи його як інформацію. Хто бере участь у Літургії щодня, зазвичай навіть звикає до цих слів. Тому коли чує знайомий уривок, вже не входить глибше, не вслухається у його зміст, не надає значення дієсловам, прикметникам, речам, які вказують на Ісуса.

Існує велика спокуса залишитися осторонь того, що Слово Боже нам несе, приймаючи його як інформацію.

Власне, після такого способу молитовного читання Святого Письма, який проводитимемо в нас, буде можливість і вдома читати Святе Письмо, але це буде вже не збір інформації, а нагода зустрітися з Богом і торкнутися Його, дозволивши Йому перемінити наше серце.

– А Lectio Divina можна практикувати приватно чи треба лише в спільноті?

– Звичайно, Lectio Divina – це і особиста молитва, яку можемо практикувати вдома, застосувавши так звану класичну схему. Це означає шукати, ставити собі запитання. Бо часто трапляється, що вірні запитують: що означає те чи те слово? Зусилля, яке кожен прикладе особисто, означає шукати відповідь на запитання, яке людина собі ставить. Проте слід шукати разом з Богом.

– Пригадалося мені зараз, що один із блоків чи частин цієї програми – це екзегеза, тобто пояснення Святого Письма, що не є класичним способом Lectio Divina, але вона буде запропонована у програмі…

– Так. Ми обрали і цю частину, додавши її до нашої спільної молитви. Таким чином створимо можливість слухачам різного віку, різної культури якомога краще зрозуміти текст через пояснення контексту, в якому він виник. Це допоможе позбутися спокуси відчитувати певний біблійний уривок очима нашої культури і ментальності, а також увійти в культуру і ментальність середовища, в якому він був написаний.

Пояснення священника допоможе молільнику позбутися спокуси відчитувати певний біблійний уривок очима нашої культури і ментальності, а також увійти у культуру і ментальність середовища, в якому він був написаний.

– Цікаво, що цей відеопроєкт розпочинається із книги Одкровення. Чому саме з неї? Адже вона майже не зрозуміла для широкого загалу, така містична, апокаліптична. Через це деякі люди воліють її не читати, бо знаходять у ній одні страхи. Ви ж свідомо вибираєте цю книгу. Чому?

– Може, з одного боку, щоб і зацікавити самого слухача і глядача. Колись великий режисер Зануссі розповідав про небезпеку релігійних фільмів і взагалі кінематографії, адже вони творять ментальність. Коли говоримо про релігійні фільми, то вони часто звужують божественність особи Ісуса Христа, а зосереджуються на його людських рисах. Щось подібне стається із книгою Одкровення – мовляв, що там дивитися, це все фільми жахів. Існує навіть саме сприйняття термінів «одкровення», «апокаліпсис» чи «армагедон» як чогось фатального і кінцевого.

Не про це розповідає книга Одкровення. Як розпочинається Святе Письмо, так воно й закінчується. Проєкт Бога – щоби людина була завжди з Ним, завжди у Його присутності, і не роботом, а живою особою. Власне, так починається (перших одинадцять розділів книги Буття) і завершується (книга Одкровення) Біблія. У книзі Одкровення розповідається, що після об’явлення Сина Божого ми вже йдемо за Христом і боремося за нашу віру, адже середовище, в якому живуть християни, ніколи не є сприятливим. Боротьба є завжди для того, щоби залишитися собою. Йдеться про послідовність у вірі. І саме у книзі Одкровення ми відкриваємо характер, душу християнина – постійна надія, молитва «Маран ата» («Прийди, Господи!»). У труднощах християнин не зсилає проклять ні на кого, але молиться «Прийди, Господи!» Тобто від Господа чекає надії. Те, що Бог хотів на початку в раю – щоби ми були разом з Ним, у Його присутності, реалізується, власне, у цьому очікуванні на прихід Спасителя і в цій молитві «Маран ата» («Прийди, Господи!»).

Саме у книзі Одкровення ми відкриваємо характер, душу християнина – постійна надія, молитва «Маран ата» («Прийди, Господи!»).

Правда, ця книга не ввійшла до літургійного року, ми не читаємо її на Літургії, але ця книга глибоко просякла усю Літургію. Ми молимося, тому що очікуємо Ісуса Христа, Його приходу. Якщо б ми Його не очікували, не було б сенсу молитися. Це було б лише поклонінням, подібно, як це робили погани, – віддавати шану богам, щоби їх не розсердити, а не для того, щоби вони були живі і хотіли з Ним зустрітися.

Власне, книга Одкровення показує, що християнин хоче зустрітися зі своїм Богом, бо Його любить.

– Дякуємо, отче Віталію, за те, що поділилися із нашими читачами своїми думками. Чекаємо першого випуску вже цього понеділка і запрошуємо всіх охочих до спільного молитовного читання Святого Письма онлайн!

***

Як взяти участь у молитовному читанні Святого Письма?

Усіх охочих брати участь у програмах «Lectio Divina онлайн» просимо надіслати повідомлення на електронну пошту Живого телебачення (tv.ugcc@gmail.com) із темою «Lectio Divina онлайн» та повідомленням про бажання взяти участь у молитовному читанні Святого Письма.

Над текстом працювали
о. Ігор Яців та о. Тарас Жеплінський