«Дороговказ, який скеровує до неба»: Глава УГКЦ урочисто відкрив у Вінниці пам’ятник Блаженнішому Любомиру Гузару
  • Пон, 11/10/2021 - 10:24

Відчувається, що ми сьогодні зібралися довкола нашого батька, який невидимо, але водночас і видимо буде сьогодні присутнім серед нас у любому його серцю місті Вінниця. Про це сказав Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав у слові з нагоди освячення і урочистого відкриття пам’ятника Блаженнішому Любомиру Гузару в суботу, 9 жовтня 2021 року, у Вінниці.

Урочистості з нагоди освячення пам'ятника розпочалися Архиєрейською Божественною Літургією у храмі Покрову Пресвятої Богородиці, яку звершив Блаженніший Святослав. Із ним співслужили: правлячий архиєрей Коломийської єпархії Василь Івасюк, єпарх Кам'янець-Подільський Іван Кулик, екзарх для українців греко-католиків у Німеччині та Скандинавії Богдан Дзюрах, екзарх Харківський Василь Тучапець, єпископ-помічник Київської архиєпархії Йосиф Мілян, єпископ-помічник Сокальсько-Жовківської єпархії Петро Лоза, а також чисельне духовенство з різних єпархій та екзархатів УГКЦ.

На завершення Літургії Глава УГКЦ подякував владиці Йосифу Міляну, який очолив «Тиждень пам’яті патріарха Любомира» у Вінниці, а також священникам та вірним. «Відчувається, як сильно ви любите і шануєте Блаженнішого Любомира. Дякую, що його зерно впало на добру землю», – сказав Предстоятель.

Відтак Патріаршою грамотою було нагороджено о. Григорія Рогацького з нагоди відкриття пам’ятника Блаженнішому Любомиру в Вінниці.

«Блаженніший Любомир, який протягом десяти років очолював нашу Церкву, заслужив собі велику повагу та любов не тільки серед греко-католиків, а й серед людей доброї волі. Саме тому його називали моральним авторитетом України. Сьогодні він у бронзовому пам’ятнику постав у Вінниці, щоб вкотре всім нам засвідчити своє велике побажання, яке здійснив власним життям – бути Людиною. Оцінюючи вашу ревність для Божої слави та добра УГКЦ, ваші старання, які ви доклали, щоб у Вінниці було спорудженно перший пам’ятник Блаженнішому Любомирові Гузару, складаємо вам сердечну подяку та висловлюємо визнання і похвалу», – мовиться у грамоті.

Грамоти було вручено і скульпторам пам’ятника: Олесю Сидороку і Борису Крилову. А також пам’ятною медалю Блаженнішого Любомира нагорожено всіх, хто долучився до спорудження пам’ятника та проведення «Тижня пам’яті Блаженнішого Любомира» у Вінниці: пані Юлії Шипуновій, пані Наталії Тукало, пану Анатолію Ткачуку, пані Людмилі Нікон, пані Єві Маланчак, пані Ларисі Батюк, пану Олегу Соловею, родині Рогацьких, пану Олегу Семко, пані Наталії Тодоровській, пану Валерію Коровію, пану Сергію Дідуку, пані Катерині Висоцькій, пані Ларисі Семенко, пані Галині Боднар, кінотеатру «Родина», пані Ларисі Сенек, пані Галині Слотюк, пану Володимиру Джулі, пану Ігорю Давидову, керівнику фірми, на якій був вилитий у бронзі пам’ятник Блаженнішому Любомиру, пані Тетяні Довгань, пані Марії Супрун, пані Галині Бранюк, пані Тетяні Вдовиченко, пані Наталії Бурдіяк, пану Олександру Юріну, пану Ігору Батюку, пану Ігорю Селецькому та пану Сергію Моргунову, міському голову Вінниці.

Одразу після Літургії відбулося освячення та урочисте відкриття пам’ятника. В урочистостях узяв участь Апостольський нунцій в Україні Вісвальдас Кульбокас.

«"Брати, ми не себе самих проповідуємо, але Христа Ісуса, Господа, ми ж самі – раби ваші в ім’я любові Ісуса". Ці слова апостола Павла до коринтян найкраще висвітлюють стиль життя, спосіб служіння і жар любові Блаженнішого Любомира до Бога і людини. Будучи великою людиною у всіх вимірах цього слова, він ніколи не звертав увагу на себе, коли до нас звертався чи нас навчав. Єдиним його бажанням було вказати людині на Бога, для якого жив, якому посвятив своє життя», – зазначив у слові під час освячення Блаженніший Святослав.

«На різних перехрестях вулиць Вінниці є чимало дороговказів. Вони показують, як рухатися до певного місця на землі. Тут, поряд  із людним перехрестям, постав ще один дороговказ, який скеровує до неба. Дивлячись на пам’ятник, відчуваємо, що Блаженніший Любомир вийшов із храму, щоб сучасній людині показати дорогу до храму, а через нього – до Бога», – наголосив Глава УГКЦ, додавши, що тільки в Бозі людина здатна бути собою і почуватися любленою і вповні живою.

Блаженніший Святослав зауважив, що ми сьогодні часто згадували, як Блаженніший багато і мудро говорив. Слід послухати, що він каже, а відтак стати кращими через його мудре слово. Розгорнімо книгу мудрості і життя, яку він своєю постаттю хоче нам відкривати.

Глава Церкви заохотив усіх присутніх йти тією дорогою, якою сам пішов і куди веде наш духовний батько Блаженніший Любомир. «Не проповідуймо себе, але своїм життям, служінням скеровуймо наші очі до неба, а тоді і справді навчимося бути собою і людиною так, як це написано на цьому пам’ятнику», – закликав Блаженніший Святослав.

Апостольський нунцій в Українці архиєпископ Вісвальдас Кульбокас зазначив, що для нього велика честь бути на відкриті пам’ятника Любомирові Гузару. Він привітав Блаженнішого Святослава, усіх єпископів, монахів та монахинь, представників державної влади, усіх вірних із цією подією.

«Біля пам’ятника просимо, щоб здійснилася мрія великого кардинала – щоб всі ми були людьми, щоб могли будувати Україну, якою будемо пишатися. Нехай його приклад надихає бути тими, хто відважно бореться за свою віру та розбудовує справедливе суспільство», – сказав Апостольський нунцій.

Вітального листа з нагоди освячення пам'ятника Блаженнішому Любомиру передав Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль: «Прийміть щирі вітання з нагоди відкриття першого у світі пам’ятника великій людині, яка всім своїм життям показала приклад праведного життя, одухотвореного прикладом постійного служіння ближньому. Сьогодні знаковий момент для Вінниці, оскільки, цей пам’ятник є матеріальним втіленням пам’яті про спочилого патріарха, що є свідченням вдячності за його подвижницьке життя від сучасників».

Керівник із питань релігії секретаріату Кабінету міністрів України Андрій Юраш зазначив, що патріарх Гузар – це жива легенда. Про Блаженнішого Любомира говорили ще тоді, коли його не було в Україні. Ще тоді всі розуміли, що без його особи не може бути духовного шляху і майбутнього Церкви. Блаженніший Любомир створив собі унікальний нерукотворний пам’ятник любові і вдячності до нього. Як Дух Святий діє там, де хоче, так само любов патріарха Гузара проявляється там, де хоче. Ми перебуваємо в місці великої любові, яку втілює в собі Блаженніший Любомир», – зазначив промовець.

Завершився захід виконанням духовного гімну України та покладанням квітів до новоосвяченого пам’ятника патріарху Любомирові Гузару.