Дошлюбний секс і підлітки
  • Втр, 15/05/2018 - 12:53

Як правило, сучасний старшокласник має більше сексуальних спокус вранці по дорозі до школи, ніж його дідусь колись мав в суботній вечір, коли шукав такої можливості. Сучасну молодь буквально бомбардують сексуально орієнтованою інформацією. На перший погляд, підліткам, та й не тільки їм, сьогодні є набагато більше причин займатись сексом, ніж стримуватись.

Причини:

Недостатність релігійного виховання, брак сімейних молитов і невідвідуваність церкви.

Реклама, яка аж випромінює сексуальність і спокусливість, подаючи це під соусом: «Якщо тобі це подобається, не гальмуй!»

Неблагополучні сім'ї. Діти з розведених і неповних сімей схильні до більш розпущеної поведінки, ніж діти з повних сімей.

Недостатнє сексуальне виховання. Якщо батьки не пояснюють сексуальних питань, діти будуть черпати відповіді на вулиці і часто за допомогою болючого досвіду. Як сказав один підліток: «Підлітки не усвідомлюють, що роблять. Вони знають, що створені з конкретними частинами тіла, тому й пробують дізнатися, для чого ті призначені, як при випробуванні автомобіля, щоб дізнатись, чи все справно працює».

Потреба близькості і любові. Якщо батьки ніколи не виявляють своєї людові до дітей у приязних словах, обіймах і підбадьорюванні, підліток буде шукати цього, і секс є способом це отримати: «Ми всі бігаємо навколо з потребою, щоб хто-небудь нас обійняв... щоб мене хтось обняв, мені потрібно зайнятися сексом», - сказав один підліток (J. McDowell, The Myths of Sex Education). Інша дівчина-підліток написала: «Коли мені було 8 років, я вперше переспала з 15 літнім хлопцем. Я зробила це тому, що мені бракувало любові і уваги з боку батьків. Мені потрібна була любов, але батьки ніколи не виявляли мені цю любов. Нічого вдома не змінилося, коли в 15 років я завагітніла і зробила аборт. Зараз я боюсь з будь-ким зустрічатись і боюся щоночі спати одна» (Teenager quoted in Ronald S.Toth, «Teen pregnancy»).

Ранні побачення. Дослідження Б С.Міллер з Ютагського університету і Т.Д.Олсен з Брихгамського університету Янга показали, що чим молодшою буде дівчинка, яка бігає на побачення, тим ймовірніше вона буде займатися сексом. До кінця школи мали сексуальні стосунки 91% дівчаток, які ходили на побачення в 12 років, 56% - в 13 років, 53% - в 14 років, 40% - в 15 років і 20% - в 16 років.

Тиск однолітків. Багато підлітків готові почати статеве життя, щоб бути прийнятими однолітками і бути «крутими». Дівчата, які прагнуть бути незайманими до шлюбу, виглядають старомодними і дивакуватими. «Колись невинність було потрібно берегти або при втраті, брехати. Зараз дівчина вимушена брехати, щоб зберегти маленький брудний секрет, що вона ще невинна. Існує такий тиск втратити невинність, як ніколи до сьогодні» (D. Gelman, The Games Teenagers Play, Newsweek, 01.09.1980, 48-53). Ця цитата з журналу ще за 1980 рік. А наскільки тепер посилився сексуальний вплив на підлітків!

Алкоголь і наркотики.

Бажання мати дитину. Зазвичай дівчата страшенно бояться завагітніти. Проте бувають випадки, коли дівчинка-підліток вступає в сексуальні стосунки задля дитини, щоб: довести свою незалежність і дорослість батькам; помститися батькам; заставити хлопця одружитися; народити дитину, яку можна буде любити і отримувати від неї любов, якщо дівчинка відчуває себе одинокою і не любленою.

Наслідки.

- Втрата невинності.

- Небажана вагітність.

- Незаконно народжена дитина.

- Вимушене одруження.

- Аборт. Про його наслідки варто почитати: http://christusimperat.org/uk/node/5942

- Хвороби, які передаються статевим шляхом:

А) Бактеріальні венеричні хвороби (гонорея, хламідіоз (щороку тільки в США заражає 4 млн. людей, і призводить до непліддя і мертво роджених дітей), уреаплазмоз, мікоплазмоз, сифиліс, трихомоніаз;

Б) Вірусні венеричні захворювання (герпес статевих органів (повністю не виліковується сучасною медициною і може викликати смерть новонародженої дитини або стійкі неврологічні порушення), інфекція вірусу папіломи людини / гострокінцевий кондилом, цитомегаловирус, який призводить до ураження центральної нервової системи і до загибелі в 20-30% випадків дитини; ВІЛ-інфекція).

Засоби масової інформації постійно переконують в надійності презерватива від венеричних хвороб. Ось дані американського Центру контролю над захворюваністю (CDC): "Насправді, "презервативний" секс не такий вже й безпечний. Презерватив із латексу неефективний в 1-й із 6-ти пар, що використовують їх для профілактики СНІДу. В 15,1 % випадків трапляється його розрив. Індекс вагітності - 20 зі 100.

Колишній головний хірург США Еверет Куп сказав: «Єдиний спосіб уникнути СНІДу - це утримування». Особливо це актуально для підлітків. Адже третина ВІЛ-інфікованих у світі мають вік від 15 до 24 років. Експерти ООН стверджували, що 2010 року в Україні із 49 млн. населення 1,5 млн. будуть інфікованими. За прогнозами світових учених, саме Україна повинна стати епіцентром поширення СНІДу в Європі. Але в ряді країн приблизно половина сексуально активних дівчат віком від 15 до 19 років вірять, що вони не ризикують отримати ВІЛ-інфекцію.

Є непогана передача - лекція Пем Стензел «Ціна сексу», яку добре було б переглянути всім підліткам:

http://go.mail.ru/search_video?q=%20%D1%86%D0%B5%D0%BD%D0%B0%20%D1%81%D0...

Спустошливі психологічні проблеми:
- зруйновані відносини: 50% хлопців і 25% дівчат пояснюють розрив стосунків статевим зв'язком. Дошлюбний секс заставляє партнерів відчути себе у пастці, а також використаним;
-вина: як і інший вид аморальності та гріха, секс поза шлюбом призводить до почуття вини. Часом, щоб заглушити докори сумління, люди впадають ще в більшу розпущеність;
-емоційні розлади: розчарування, стрес, пустка, підозрілість;
-ненависть до себе;
-низька самооцінка, яка призводить до дошлюбних статевих стосунків, в результаті понижається ще більше, породжуючи ненависть до себе, приниження і прокляття самого себе;
-сексуальна залежність, яка виникає, коли підліток за допомогою сексу активно старається заповнити духовний вакуум. Існує оправдання, що секс звільняє від сексуальної напруги. Та, насправді, статеві стосунки приводять до розпущеності;
-гріховне рабство - заважає молодим людям молитися і реалізовувати духовні практики, охолоджує відносини з Богом, відкриває на інші форми аморальності.

Гріх приводить до зранення і душевних мук. Ці переживання у підлітків посилюються ще й тим, що вони не мають кому розповісти про свій стан. Батькам рідко хто відважиться розповісти про свій негативний сексуальний досвід чи його наслідки. Не кожній подрузі таке скажеш - краще збрехати, що все було чудово. А хлопцеві, щоб його не втратити, дівчина теж рідко ризикне жалітися, як їй погано після сексу з ним. І тому ми часто бачимо ще зовсім дітей, які казна-що виробляють, обурюємось і не знаємо, що таїться за їх самовпевненим зовнішнім виглядом. Страх. Спустошеність. І гіркі нав'язливі роздуми: «Якби все можна було б повернути».

Ось що написала дівчина про позашлюбний секс: "Один раз мене використали, і цього досить. Чоловіки дивляться на нас, як на старі автомобілі, на яких можна вчитися їздити. Коли ж вони думають, що стали вже гарними водіями, то шукають собі іншу машину. Особисто я вирішила не спати ні з ким до шлюбу. Випадковий секс - це підробка"( Ольга Тевелєва, «Зберігай себе чистим, або цнотливість не в моді?»).

Вихід

Якщо підліток ризикнув розповісти вам про свої сексуальні стосунки, вислухайте його і постарайтесь зрозуміти, що його штовхає на це. Пам'ятайте, що відчуття вини у підлітків може бути дуже сильним, і вони відчувають себе брудними. Дуже важливо розмежувати нашу вроджену сексуальність, яка нам дарована Богом для зміцнення шлюбу і народження дітей, та гріховність цієї сексуальності поза шлюбом.

Бог з самого початку бачив всі негативні наслідки вільних сексуальних стосунків, всі венеричні хвороби, які приводять страждання людей, а також їх дітей. Бачив і всі переживання і вимушені одруження через вагітність, вбивства ненароджених дітей, емоційні руйнації молодих людей, коли вони усвідомлюють, що їх просто використовують задля сексуального задоволення. І як парасольку, яка захороняє від дощу, дав шосту і дев'яту Заповіді, які охороняють від цих всіх негативних наслідків. Тому в розмові з вашою дитиною просіть в Бога мудрості, щоб переконати її уникати сексу до шлюбу.
- Постарайтесь делікатно пояснити дитині гріховність статевого життя до шлюбу. Інколи це складно, так як молоді люди можуть вважати, що вони нікому погано не роблять.
- Дайте зрозуміти підлітку, що Бог любить і цінує його, навіть коли не схвалює його поведінки.
- Підбадьорюйте підлітка почати жити в чистоті, навіть якщо він втратив надію не грішити. Бог сильний підняти його з упадку.
- Спонукайте дитину піти висповідатись і, якнайчастіше приймаючи Святе Причастя, просити Ісуса допомоги на кожен день.
- Допоможіть підлітку встановити чіткі правила і обмеження сексуальної поведінки на побаченнях. Він повинен також пояснити їх і людині, з якою зустрічається.
- Нехай ці обмеження не перетворюють побачення в щось нудне і сумне. До того, де і як провести побачення, можна підходити весело і творчо. 
- Найкращий спосіб уникнути спокус - це уникати залишатись наодинці, а зустрічатись в людних місцях, з друзями, піти пограти в теніс, більярд, поплавати в басейні... 
- Якщо підлітки не можуть зупинити сексуальних відносин на побаченнях, можливо краще перервати побачення на певний час. Така перерва допоможе отямитись і заспокоїтись, а також утвердитись на майбутнє.
- Віросповідання, релігійні погляди теж мають важливе значення для молодих людей. Якщо дівчина зі сім'ї добрих католиків чи православних, а хлопець з родини атеїстів, де перед шлюбні відносини вважаються нормою, їй не буде легко переконати хлопця притримуватись її принципів.

Ось цитата з книги отця-францисканця Джона Хемпша «Зцілення твого роду»: «Сім'ї - це основа суспільства, його життєві клітини. Вони займають особливе місце в Божому плані загального розвитку. Притому сім'ї, утворені через таїнство одруження, особливо милі Господу... Тому, якщо сім'я намагається жити разом у любові, яка не знає егоїзму, прославляючи Бога, довіряючи Йому у всьому і дякуючи Йому, то така сім'я буде жити в достатку і гармонії. Якщо ж сім'я нехтує всім цим, поводиться неслухняно, то її торкнеться Божа справедливість, яка проявиться через домашні конфлікти, заздрість, зради, підозрілість, нещастя, незгоди подружжя, розлучення, непокірність дітей, скандали, алкоголізм, судові позови і т.д.».