Дослідження показують, що шлюб у молодому віці без попереднього спільного життя призводить до найміцніших подруж
  • Срд, 25/01/2023 - 16:13

Незважаючи на легкість розлучення, шлюб все ще сприймається як щось, що характеризується ексклюзивністю, вірністю та постійністю. А тому широко поширюється та пропагується ідея, що перед тим, як прийняти це остаточне зобов’язання, треба перевірити відносини тривалим спільним проживанням.

Множинний вибір – найгірший вибір

Волею чи неволею ми запозичили цей популярний підхід до шлюбу зі споживчого мислення: перш ніж підтвердити покупку, мені потрібно перевірити, чи відповідає продукт чи послуга моїм очікуванням. Але соціологічні дослідження показують, що це не найкращий підхід, коли йдеться про шлюб.

Більше партнерів означає менше зобов’язань

Психолог Галена Роудс, яка вивчає стосунки молоді, стверджує у відео на YouTube, що:

Зазвичай ми вважаємо, що краще мати більше досвіду (…). Але те, що ми знаходимо щодо стосунків, є прямо протилежним. Більший досвід був пов’язаний з менш щасливим шлюбом пізніше. Наприклад, ми виявили, що люди, які раніше були одружені, люди, які раніше жили з хлопцем чи дівчиною та мали більше сексуальних партнерів до шлюбу, мали ніжичу якість шлюбу пізніше.
Вона називає різні можливі причини цього. Наприклад, постійне порівняння з альтернативами – і наявність досвіду розриву в попередніх стосунках – може послабити прихильність.

Вілкокс і Стоун: Стара модель є найефективнішою

Професор соціології та директор Національного шлюбного проекту (Університет Вірджинії) В. Бредфорд Вілкокс разом із демографом Лайманом Стоуном також показали в дослідженні, наскільки ефективнішою є так звана традиційна і зневажена модель.

Ден Маклафлін цитує Вілкокса в National Review:

Багато молодих людей сьогодні вважають, що спільне проживання також є запорукою успішного шлюбу, і це одна з причин, чому понад 70% тих, хто сьогодні одружується, живуть разом до шлюбу. Але загальноприйнята думка тут помилкова: американці, які співжили до шлюбу, мають менше шансів бути щасливими в шлюбі та більш схильні до розриву. Згідно з нашим дослідженням, пари, які жили разом, мали на 15% більше шансів розлучитися, ніж ті, які не жили. Дослідження Стенфордського університету цитувало інші дослідження, які показали, що зв’язок між спільним проживанням і розлученням був особливо сильним для жінок, які проживали з кимось, крім свого майбутнього чоловіка.
Серед «світської» молоді поширена думка, що набагато зручніше одружитися в 30 років, якщо ви хочете мати менший ризик розлучення. Тим не менш, ризик розлучення значно знижується для їхніх колег з релігійними віруваннями (не лише християн), які натомість зазвичай одружуються у віці 20 років, особливо до 30 років. Вілкокс каже:

Загальноприйнята думка стверджує, що витратити свої двадцять років на освіту, роботу та розваги, а потім одружитися приблизно в 30 років — це найкращий спосіб максимізувати свої шанси створити міцне та стабільне сімейне життя. Але дослідження розповідає іншу історію, принаймні для релігійних пар. Зберігаючи спільне проживання для шлюбу та надаючи своїм стосункам священне значення, пари максимізують шанси бути стабільним і щасливим у шлюбі.
Щоправда, релігійний шлюб, який існує виключно через соціальні норми, без усвідомлення ідеалу, який він втілює, також був формою гноблення в минулому. Зведена до обов’язкового звичаю, до безвідповідальної умовності, вона є під загрозою бути зведеною до лицемірної видимості вірності.

Питання правди про людство

Але зараз ми поза межами революції 60-х років. Відмова від традицій більше не повинна бути аргументом; більше немає обов’язку, особливо для молодих жінок, виходити заміж під страхом ганьби “старої діви” або поспішати виходити заміж через те, що ти вагітна. Динаміка стосунків, подружнє життя та більш автентичні особисті потреби тепер можуть знову виникнути без такої кількості упереджень.

Вірність — це потреба, яку ми виявляємо в собі, незважаючи на слабкості та невдачі. Ексклюзивність і цілковита відданість стосункам – це те, що найбільше відповідає нашим основним бажанням бути безумовно коханими та прийнятими. Це не має нічого спільного з діснеївськими казками.