Духовна зброя: медалик св. Бенедикта
  • Срд, 12/02/2020 - 00:29

У Святому Письмі св. Петро каже нам бути тверезими і обачними, бо «противник ваш, диявол, ходить навколо вас, як лев ревучий, шукаючи, кого б пожерти» (І Пт. 5,8). Диявол – справжній і він хоче зруйнувати тебе і мене всіма можливими способами. Саме тому важливо вести духовну боротьбу з допомогою духовної зброї молитви і віри.

Одним із потужних видів зброї в духовній боротьбі є медалик св. Бенедикта. Його використовують та застосовують впродовж століть, і цей медалик пов’язаний з багатьма чудесами, а також із силою екзорцизму.

 

Походження

Точного походження медалика св. Бенедикта невідомо, хоча вважається, що перший такий медалик носив Папа Лев ІХ, котрий жив в 11-ому столітті, і власне цьому медалику завдячував чудесному зціленню від укусу змії. З того часу використовують різні види медаликів св. Бенедикта, однак власне такий медалик, який ми зараз знаємо (так званий ювілейний), з’явився в 1880 році, на честь відзначення 1400-ої річниці народження св. Бенедикта.

 

Значення

Медалик св. Бенедикта має широке значення. Фронтальна сторона містить зображення св. Бенедикта, котрий тримає хрест і його відоме монаше правило. Зліва і справа від нього – слова, що означають «Хрест святійшого отця св. Бенедикта». По зовнішньому краю написані слова латинською: «Нехай при нашій смерті нас скріпить його присутність».

Задня сторона медалика є ще цікавішою. Вона містить перші букви латинської молитви екзорцизму, а також молитву настанови. Викарбувані у формі хреста букви C S S M L – N D S M D означають акронім латинських слів:

Crux sacra sit mihi lux!

Nunquam draco sit mihi dux!

Що в перекладі означає: «Нехай Пресвятий Хрест буде моїм світлом; дракон нехай не буде моїм проводом».

На зовнішньому обідку задньої сторони є букви V R S N S M V – S M Q L I V B. Ці букви є молитвою екзорцизму, що базується на випадку з життя св. Бенедикта.

Після того, як св. Бенедикт три роки був пустельником, чутка про його святість поширилась далеко, і група монахів попросили його стати їхнім настоятелем. Св. Бенедикт погодився, але певним монахам-бунтівникам в цій спільноті така ідея дуже не сподобалась, тому вони вирішили вбити св. Бенедикта, отруївши його хліб і вино. Коли св. Бенедикт, за традицією, благословляв їжу, яку мав споживати, то одразу зрозумів, що вона отруєна. Він кинув вино на землю, кажучи:

«Vade retro Satana!

Nunquam suade mihi vana!

Sunt mala quae libas.

Ipse venena bibas!»

Що означає:

«Відійди, сатано, і не пропонуй мені свого марнославства!

Те, що ти мені пропонуєш – зло,

Сам пий свою отруту!»

Власне ця молитва передається буквами, зображеними навколо задньої сторони медалика.

Як користуватись

Медалики св. Бенедикта використовують по-різному, але завжди – як засіб захисту від злого. Дехто замуровує їх в фундаменті нового дому, щоб оберігав їх від злого впливу, інші – прикріплюють медалики до вервиць чи вішають на стінах своїх домів. Однак, найбільш поширений спосіб використання медалика св. Бенедикта – носити його на шиї. В такий спосіб його можна носити окремо, або ж вмонтованим в розп’яття.

Незважаючи на те, як буде медалик використовуватись, його перед тим повинен благословити священник з допомогою спеціальної молитви. Раніше, лише бенедиктинці могли благословляти такі медалики, однак тепер це може зробити кожен священник.

Якщо у тебе досі немає медалика св. Бенедикта, то ти можеш придбати його в кожній крамничці, де продають католицькі товари.

Рекомендую усім, хто ще не має медалика св. Бенедикта, придбати його, попросити священника благословити, а потім носити завжди з собою, адже він – основний захист в боротьбі, наче куленепробивний бронежилет таїнств.

Переклад: «Католицький оглядач» за матеріалами СatholicGentleman.net