Духовні вправи для Папи та Курії: покликання – це вибір людського серця
  • Срд, 04/03/2020 - 13:34

У неділю, 1 березня 2020 р., в містечку Аріччі поблизу Риму в реколекційному осередку «Дім Божественного Учителя» розпочалися духовні вправи, які проводить отець-єзуїт П’єтро Боваті. Щорічні духовні вправи призначені для Папи та Римської Курії, але внаслідок застуди Святіший Отець слідкує за реколекціями з Ватикану.

Друга реколекційна наука була присвячена покликанню, що, за словами проповідника, «завжди є вибором, що народжується в людському серці», а не є чимось, «що визначається колективно».

Покликання – це «вирішальна зустріч, в якій Бог до нас промовив, а ми вирішили підкоритись Його виборові». Це початок «нової історії, нового народження», тому важливо пам’ятати про цю мить і «наново почути Божий голос». Бог кличе людину в її конкретних життєвих переживаннях, в її історії, надихає, можливо, навіть у неусвідомлений спосіб, як це сталось із старозавітнім Мойсеєм, якого зацікавив палаючий кущ на горі Хорив. Він не уявляв значення цього куща, що палав, але не згоряв, і лише пізніше йому було виявлене пророче значення цієї неочікуваної події.

«Божий поклик, – вказав о. Боваті, – є несподіванкою, сюрпризом, що є Божим знаком». У Старому Завіті вказано, як покликання народжується в серці людини, а в Новому Завіті бачимо духовну цінність покликання для тих, хто вже слідує за Господом. Відповідь на покликання є особистою, індивідуальною, а не колективною, беручи на себе вирішальну відповідальність, як це сталось із святим Петром, що був невпевненим і слабким, але прийнявши Божий поклик він зміг стати скелею Церкви.

На закінчення провідник реколекцій закликав молитись, прохаючи дару Святого Духа, щоб насправді бути Христовими учнями.