«Дума про життя…» Блаженнішого Любомира Гузара
  • Срд, 26/02/2020 - 14:34

Сьогодні, 26 лютого, у день народження Блаженнішого Любомира, у крипті Патріаршого Собору в Києві, відбудеться допрем’єрний показ документального фільму «Дума про життя» режисера В’ячеслава Бігуна. Вечір пам’яті розпочнеться о 19:00 з панихиди, слова душпастирів та виступу Патріашого хору. Також планується пряма трансляція на ЖивеТБ. Напередодні, у студії «Воскресіння. Живе радіо», ведуча Галина Бабій говорила про цю подію із Марією Мельникович – координатором спільноти «Покоління Любомира», яка є організатором заходу.

«Під час свого життя Любомир Гузар змінював життя людей, і після свого відходу до вічності віні  надалі продовжує це робити. Адже смерть не є фіналом. Блаженніший Любомир нас навчав, що смерть – це далеко не кінець, це перехід… І приклад цього особливого переходу ми споглядаємо у Воскресінні Господа нашого Ісуса Христа…  » - говорив Блаженніший Святослав.

Цей фільм-ессей народився із десятихвилинного запису роздумів Любомира Гузара, який зробив В’ячеслав Бігун в останній рік життя Блаженнішого. Повна назва фільму – «Дума про життя (після смерті)», про життя і служіння Блаженнішого, його роздуми про сенси життя і прагнення свободи, про жертовність, любов і безсмертя. Підзаголовок фільму – «453 слова мудрості про життя загалом і життя після смерті». «Це, по суті, кінозаповіт Блаженнішого нам, –  каже режисер. – Є багато записів з його роздумами, багато мудрості і світла, які він залишив по собі і які надихають інших людей. А це – лише десять хвилин з ним, які ми презентуємо на знак вдячності за його життя і як данину його пам'яті…»

В’ячеслав Бігун – юрист-правозахисник, журналіст, автор документальних фільмів – зокрема, «Серце мами Гонгадзе» (2017) та «Сильні духом» (2018) про в’язнів Кремля. У фільмі про Любомира Гузара – фільмі про любов, присутня тема боротьби за цю любов, жертовність в її ім'я. «Любов'ю побороти зло» –  так окреслила її Галина Бабій.

Допрем’єрний показ фільму уже відбувся у минулу неділю у Львові, завтра – Київ. Марія Мельникович каже, що на прохання громад можливо організувати покази по всій Україні – як це зробила громада УГКЦ з Вінниччини, де показ відбудеться 27 лютого.

При цьому важливо розуміти, що Любомир Гузар – людина, яка належить не лише УГКЦ, це моральний аторитет всієї нації. Саме тому Галина Бабій звертає увагу на великий медійний проект до дня народження Блаженнішого на радіо «Новое время».

Спільнота «Покоління Любомира» постійно викладає на своїй сторінці у Фейсбуку цитати Блаженнішого, його роздуми на різні теми з різних питань. Популярність цих висловлювань Любомира Гузара у соціальних мережах можна пояснити тим, що ці слова відповідають на питання, які турбують, хвилюють і є нагальними – і для окремої людини у певні моменти життя, і для української спільноти, і для Української держави у нинішні складні часи.

Там же, на сторінці спільноти «Покоління Любомира», можна переглянути шестисерійний документальний фільм «Любомир. Бути людиною». Фільм є також на сторінці Живого ТБ – проекту телебачення УГКЦ, яка його є його виробником.  

Додаткова інформація про захід «Дума про життя…» тут:

https://www.facebook.com/events/598468287658100/