Душпастирство, що применшує значення гріха заради милосердя, не може бути милосердним, бо є несправедливим
  • Пон, 23/11/2015 - 12:44

«Для того, хто хоче дуже пристосуватися, є ризик, що він може віддалитися», – попередив кардинал Анрі де Любак.

Сьогодні це переживають Церкви у Європі, де душпастирська практика щодо розлучення, укладення нових зв'язків і допущення до таїнств віддаляється від істинного вчення Церкви. На це звертає увагу Архиєпископ Філадельфії Чарльз Чапут, який є господарем цьогорічної Всесвітньої зустрічі сімей та делегатом Американської Церкви на синоді про сім’ю.

В публікації про Рік Милосердя він наголошує, що, якщо у вченні й сакраментальній практиці не поважають правду, не можна очікувати розквіту життя Євангелієм, але його упадку.

Архиєпископ Чапут нагадує, що правдиве милосердя є євангельським. Воно засноване на вірі, що Божа ласка має перетворюючу силу і пов'язана із закликом до навернення. Натомість душпастирство, що применшує значення гріха заради милосердя, не може бути милосердним, бо є несправедливим, – пише американський єрарх.

Митрополит Філадельфії також згадав заклик Папи супроводжувати тих, хто живе в гріховній ситуації. Архиєпископ Чапут підтверджує, що це дуже важливо, бо узи гріха бувають сильними і ласка потребує часу, щоб їх розплутати. Неодноразово найбільш важливі слова доходять тільки тоді, коли їх говорити з лагідністю і терплячістю.

Американський єрарх застерігає, однак, від супроводження, що розуміється відповідно до наших терапевтичних часів, в яких нікого не можна осуджувати і всіх треба приймати такими, як вони є. «Це не є милосердя, – наголошує Архиєпископ Чапут. – Ласка завжди підштовхує нас вперед і вгору».