«Душпастирювати сьогодні – це насамперед спілкуватися», – Глава УГКЦ до священників
  • Втр, 14/04/2020 - 12:23

Ми починаємо значно глибше усвідомлювати, що бути Церквою Христовою означає бути спільнотою, – спільнотою причасників єдиного Тіла і Крові нашого Спасителя, спільнотою Христових однодумців, братів і сестер однієї надії, об’єднаних розділеною поміж усіма єдиною любов’ю. Спільнота – те місце, де не відчувають самотності. Про це пише Отець і Глава УГКЦ у своєму Посланні до духовенства УГКЦ на Великий четвер 2020 року Божого.

На думку Блаженнішого Святослава, душпастирювати сьогодні – це насамперед спілкуватися, а також у світлі Божого Слова зрозуміти сенс людського досвіду в сучасних обставинах нашого життя. «Саме людське життя, людський досвід стає амвоном, з якого в широкий світ лунають слова Христового Євангелія, – стає осердям Божої присутності серед свого народу, де ми з вами звершуємо служіння Святих Таїнств», – пише Глава Церкви до священників і наголошує, що нова культура побудови стосунків між людьми, яка народжується на наших очах в обставинах сучасної пандемії вимагає від священнослужителів справжнього душпастирського навернення.

Спочатку самі священники мусять йти духовним шляхом навернення до повноти Христа. Лише навернений священник, який повсякчасно пізнає у світлі Христового Євангелія правду про себе самого, поборює власний гріх і зростає у святості, зможе допомогти навернутися та віднайти дорогу до Бога іншим людям. Згідно слів Предстоятеля УГКЦ, душпастирське навернення полягає в суттєвій зміні способу спілкування священника з людьми, за душі яких він несе особисту відповідальність перед Богом.

«Змушені до самотності, люди очікують, що Бог про них не забуде, – звертається до духовенства Предстоятель, – тому ми покликані сьогодні стати для багатьох наших вірних живим втіленням турботи Господа Бога, цілющим голосом Його втіхи та розради». На його переконання, у вимушеній ізоляції такі пастирські відвідини за допомогою телефонного дзвінка чи інших засобів комунікації є особливо цінною дорогою Божого Слова до людини.

«Людських стосунків годі комусь накинути», – вважає Глава Церкви. Вони, за його словами, є плодом щирої взаємної поваги до гідності кожного. Не можна когось змусити любити чи бути щасливим. «Зробити сучасну людину другом Христовим можна лише "захопивши" її силою власного прикладу та глибиною внутрішнього переконання, свідченням життя, розділеного серед братів і сестер, як євхаристійний хліб – переламаного, роздрібленого і розданого, щоби втамувати голод людського серця», – пише Блаженніший Святослав.