Двадцять п’ятого серпня зі Львова вирушить піша проща до Унева
  • Чтв, 16/08/2018 - 14:21

Традиційна серпнева піша проща Львів – Унів розпочнеться 25 серпня у храмі Святого Архистратига Михаїла. Як розповів «Львівській Пошті» ієромонах Пантелеймон Гербери, відповідальний за організацію та проведення цьогорічної серпневої прощі до Унівської лаври, темою роздумів буде «Життя згідно з Євангелієм можливе».

А ще вона буде присвячена 120-річчю відновлення студійського чернецтва в УГКЦ і 100-літньому ювілею відновлення Студійського чернецтва в Уневі.

«Цей рік у нашій Церкві є Роком Божого Слова. Тобто Церква пригадує, аби ми більше читали Святе Письмо, намагалися осягнути його і жити ним. Це не означає, що всі мають бути монахами, бо кожен має своє покликання, Бог для кожного призначає відповідну дорогу, але всі покликані жити згідно з Євангелієм. Саме в такому дусі провадитиметься ця проща», – розповів о. Пантелеймон.

Організатором прощі є монастир Святого Обручника Йосифа УГКЦ. Проща розпочнеться о 07:00 Літургією в храмі Святого архистратига Михаїла (вул. Винниченка, 22), а приблизно о 09:30 вирушить в дорогу. У дорогу організатори радять взяти зручне практичне взуття та одяг відповідно до погоди. «Хто має, нехай візьме намет, буде відведене поле під наметове містечко, бо розселити півтори тисячі людей в селі непросто, Святе Письмо, молитовник, чотки. Ми готуємо книжечку прочанина, такий довідник, де буде необхідна інформація, а також молитви та пісні. Бажано взяти також ручку і якийсь зошит, аби записати певні думки. Для того буде досить часу», – каже о. Пантелеймон.

У перший день прочани пройдуть 22 кілометри, за другий – 27, а за третій – близько десяти. Прибуде проща до Унева приблизно о 16:00 27 серпня. Щодня прочани матимуть зранку Літургію, а також розважання на Святим Письмом. Дорогою буде нагода для сповіді та розмови зі священиком.

«Піша проща тим цікава, що пролягає переважно польовими дорогами, щоправда буде трохи і асфальту. Але це багато нових людей, різні історії, цікаві розмови. Проща – це дуже давня традиція мандрувати до святого місця. У житті християнина найважливіше бути з Христом, прямувати до Царства Небесного, і проща нам добре це показує та вчить, як маємо це робити, чого прагнути, як ставитися до Бога і до ближнього. Проща – це мандрівка в святе місце, мандрівка до Неба», – наголошує о. Пантелеймон.

Західне бюро «Живого ТБ» за матеріалами http://velychlviv.com