«Дякуємо за свідчення мужності і віри. Ми приїхали сюди, щоб від вас навчитися», – делегація німецького єпископату в Києві
  • Птн, 03/06/2022 - 14:03

У четвер, 2 червня, Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав привітав у Патріаршому соборі Воскресіння Христового в Києві делегацію Єпископської конференції Німеччини на чолі з єпископом Бертрамом Майєром, яка цими днями відвідує Україну.

Разом із владикою Бертрамом Маєром, єпископом Аугсбурга і очільником Відділу зовнішніх церковних відносин Єпископської конференції Німеччини, в Україну прибули: голова Комісії Єпископської конференції Німеччини, що займається міграцією, голова Комісії, що займається соціальною допомогою, і прессекретар німецького єпископату.

«Це таке маленьке чудо, що тепер, після того тяжкого часу російської окупації, всі приїжджають до Києва як до духовної столиці світу», – сказав Глава УГКЦ, вітаючи делегацію з Німеччини у Патріаршому соборі Воскресіння Христового.

Блаженніший Святослав підкреслив, що саме католицькі єпископи в різних країнах світу від початку повномасштабної російської агресії зайняли чітку проукраїнську позицію. У Німеччині, за його словами, католицькі єпископи є пророчим голосом перед німецьким суспільством, німецьким політичним світом.

«Ваша ексцеленціє, ласкаво просимо! Дякуємо за вашу присутність, за ваш візит. Від імені людей, тут присутніх, висловлюємо нашу вдячність вам, співбратам єпископам і всім католикам у Німеччині за вашу підтримку і співпрацю. Вітаємо в Україні», – додав Предстоятель, звертаючись до владики Бертрама Маєра, який співслужив із ним на Божественній Літургії у свято Вознесіння Господнього.

У своєму слові наприкінці Літургії владика Бертрам розповів, що вони приїхали в Україну з великою радістю, а сам візит має подвійне значення: «Насамперед це візит солідарності, тому що ми [з Блаженнішим Святославом. – Ред.] є братами у єпископстві, об’єднаними довкола наслідника апостола Петра. Оскільки ми не є політиками, а передусім віруючими людьми, наша солідарність полягає в тому, щоб підтримати один одного на дусі, підтримати молитвою».

«Ми разом є тими двома легенями єдиної Христової Церкви», – додав він, пригадавши слова святого Івана Павла ІІ про те, що Католицька Церква дихає двома легенями – західною і східною традиціями.

Разом з тим, владика Бертрам зазначив, що Католицька Церква в Німеччині є багатою, і хоче поділитися тим, що має. Церква в Німеччині, додав він, через свої структури, такі як «Реновабіс», «Допомога Церкві в потребі», «Карітас Інтернаціоналіс» та багато інших вже підтримує різні проєкти в Україні.

«Але найважливішим є не гроші, не фінанси, а те, що ваша Церква є школою духовності. І ми приїжджаємо з Німеччини до вас, щоб навчитися глибини віри і духовного життя. Перший урок нам дають ваші священники. Сьогодні під час сніданку ми говорили про важливість присутності священників серед свого народу, зокрема під час війни. Це дуже сильний меседж – коли всі втікають, а священники залишаються і перебувають зі своїм народом. Дорогі отці, дякуємо вам за це», – сказав очільник делегації з Німеччини.

Також він відзначив роль Патріаршого собору Воскресіння Христового, який, як зазначив, служить не тільки для урочистих Літургій, але під час найгірших хвилин був прибіжищем, бомбосховищем для людей, що шукали порятунку від російських бомб.

«Дякуємо вам за ваше свідчення мужності та християнської віри. Ми приїхали сюди, щоб від вас навчитися. І будемо дуже раді, якщо зможемо вам  допомогти, – підсумував єпископ Бертрам Маєр і додав: – Від усього серця бажаю вам миру, миру для ваших сердець, миру для ваших церковних спільнот, але найбільше – миру для цієї країни, для України. Боже, благослови усіх вас!»