«Джерелом відродження українського народу і здатності вистояти в нерівній боротьбі з ворогом є Ісус Христос», — Глава УГКЦ у 196-й день війни
  • Срд, 07/09/2022 - 22:25

Досвід підпільної Церкви за радянських часів показує, що саме Божественна Літургія, Таїнство Євхаристії, Тіла і Крові Ісуса Христа, — це джерело життєвої сили Церкви і народу. Тому ми, шукаючи сьогодні поповнення наших моральних сил, спішімо і причащаймося Тіла і Крові нашого Спасителя. Про це сказав Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав у щоденному воєнному зверненні у 196-й день російської військової агресії.

Предстоятель розпочав своє щоденне воєнне звернення з підсумків ранкових новин. За його словами, на всій лінії фронту ведуться важкі бої, проте українське військо крок за кроком звільняє українську землю, як на сході, так і на півдні нашої Батьківщини.

«Знову впродовж останньої доби від ракетних та авіаційних ударів і обстрілів здригалися наші міста й села. Рекордно за ніч був двічі обстріляний Харків. Лише за один раз ворог випустив 7 ракет. Це місто вкотре у вогні. Ворог обстрілює територію майже всієї Донецької області. Зараз ведуться активні рятувальні роботи у Слов’янську, де росіяни знищили житловий будинок і школу. Україна у вогні. Ми не можемо передати масштабів цієї війни, проте найважливіше збагнути біль України в цю мить. Правдоподібно, що ворог навмисне розміщує свою військову техніку в школах, дитячих садках і православних храмах, начебто ховаючись від справедливої розплати за церковними спорудами та за плечима жінок і дітей», — сказав Блаженніший Святослав і додав, що сьогодні стало відомо про замінування близько 200 000 квадратних кілометрів української землі. «Тож щоб звільнити цю територію від російських вибухових пристроїв, мабуть, потрібно буде працювати роками», — припускає він.

«Ми питаємо себе: де нам взяти сили? Звідки почерпнути цієї здатності вистояти? І ось „Суспільний дороговказ віруючого“ вказує нам на джерело поповнення нашої життєвої народної сили. Його третя заповідь каже: „Виявляю належність до Ісуса Христа. Втілюю свою віру в щоденній праці та побуті. Беру участь у Святій Літургії та очищую свою душу Святою Тайною Покаяння“, — зазначив Глава Церкви.

Блаженніший Святослав пригадав, що сьогодні, 7 вересня, — день поминання великого провідника Української Греко-Католицької Церкви патріарха Йосифа Сліпого, ісповідника віри, в’язня сталінських концтаборів, який засвідчив світові, що навіть в умовах концтабору і тюрми наші священники звершували Божественну Літургію. «Саме Тіло і Кров нашого Спасителя дали нам силу вистояти. Коли його питали, як можна в таких обставинах служити Літургію, де взяти необхідні для неї речі, патріарх знімав окуляри і, показуючи спершу на одне, а потім на друге скельце, казав: „Ось це чаша, а це дискос“. Так священники в тюрмі звершували Таїнство Євхаристії», — розповів Предстоятель.

Глава Церкви закликав вірних приступати до святої Тайни Євхаристії, а відчувши, що зло починає підкорювати, попросив приступати до Святого Таїнства Покаяння. «Сповідь звільняє від гріха і дає силу визволитися від будь-якого іншого виду зла. Святі Таїнства є ліком на сучасні рани українського народу. Черпаючи з цього джерела благодаті Святого Духа, ми сьогодні зможемо звільнити свою землю від ворога», — переконаний Патріарх.

«Боже, благослови Україну! Боже, благослови українське військо! Боже, благослови наших військових капеланів, які на лінії фронту служать Божественну Літургію, звершують Таїнство Тіла і Крові нашого Спасителя, відпускають гріхи в Таїнстві Сповіді нашим захисникам! Боже, прийди туди, де найбільше Тебе потребують і очікують: у бомбосховища, підземелля та на окуповані території! Нехай священники принесуть Тебе, Євхаристійного Ісуса, стражденному українському народові, бо віримо, що Ти є джерелом нашого відродження і нашої перемоги! Боже, благослови Україну Твоїм миром!» — просить Блаженніший Святослав.