Джордж Вайґель: 2023 рік буде свідком великих драм у Церкві
  • Срд, 21/12/2022 - 20:09

«Господній 2023 рік буде свідком великих драм у Католицькій Церкві, які ми ще не спроможні передбачити. Такими є стежки Провидіння. Те, що ми можемо з впевненістю сказати щодо наступного року, це факт, що німецька криза досягне свого апогею у Вселенській Церкві, і це з тієї причини, що події в Німеччині будуть збігатись із першою сесією Синоду про Синодальність у жовтні 2023 року», - пише американський публіцист Джордж Вайґель.

На його думку, розв’язання цієї кризи може бути детермінантою спадщини Папи Франциска.

Як пише він у статті на шпальтах «First Things», у Німеччині зроблено спробу відкинути навчання Церкви на тему любові і способів її вираження; цілковитого прийняття ідеології ґендер, що пов’язується із відкиненням біблійного образу людської особи; еклезіологічної революції, яка в ім’я підвищення ролі мирян має послабити владу єпископа і священника.

Суттю усієї справи є, в свою чергу, відкинення вчення ІІ Ватиканського Собору на тему Божого об’явлення. Соборна конституція «Dei Verbum» урочисто підтвердила, що об’явлення було завершене в Ісусі Христі – і має силу, яка пов’язує в часі. Це означає, що це об’явлення щоразу судить сучасність; ніколи не можна оцінювати об’явлення на основі знаків чи духа часу. Водночас у текстах Синодального Шляху власне знаки часу є підставою для саморозуміння Церкви. Боже Об’явлення небагато нам говорить: маємо його доповнювати і відчитувати у світлі сучасності.

Це означає, пише Джордж Вайґель, що тексти Синодального Шляху є виразом апостазії. «Німецький Синодальний шлях не приймає «віру, раз назавжди передану святим», (Юд.1,3)»,- наголошує він.

Як підсумовує автор, Папа Франциск має нести важкий тягар, що полягає на віднайденні шляхів розв’язання німецької кризи. Якщо такого виходу не буде знайдено, то це поставить під сумнів увесь синодальний проект, який настільки важливий для Папи Франциска.