Джордж Вайґель: Апостольська Столиця не повинна мовчати щодо обвинувачень кардинала Ченя
  • Птн, 27/05/2022 - 19:31

Апостольська Столиця не повинна мовчати перед обличчям ув’язнення Джиммі Лая і процесу кардинала Джозефа Ченя – вважає американський публіцист Джордж Вайґель. Добрий пастир дбає про своїх овець і стає на їхній захист також публічно.

Підприємця і журналіста Джіммі Лая з Гонконгу та колишнього єпископа цього міста, кардинала Джозефа Ченя, можна сміливо назвати сучасними мучениками – вважає Джордж Вайґель. Джиммі Лай впродовж кількох місяців перебуває в ув’язненні, кардинал може туди потрапити; обидвох звинуватили у бунтівній позиції щодо Китаю, що, очевидно, тісно пов’язано з їхнім католицизмом. «Чому всевладні керівники Китаю так їх бояться? Бо Джозеф Чень і Джіммі Лай вірять, що ми були створені для свободи, перш за все, до свободи пізнання, любові і шанування Бога. З огляду на цю віру, вони кинули на терези своє життя, відмовляючись відступити перед погрозами комуністів», - написав Вайґель на шпальтах «First Things».

Публіцист пригадує, що власне завдяки особистим старанням кардинала Джозефа Ченя в Гонконгу вдалось видати китайський переклад його двотомної біографії св. Івана Павла ІІ; другий том кардинал перекладав китайською особисто. Американець зазначає, що Іванові Павлові ІІ дуже залежало на цьому перекладі: він чітко вважав, що в такий спосіб йому вдасться дістатись до Китаю, куди його особисто не впустили.

«Мовчання Ватикану безпосередньо після арешту кардинала Ченя – прес-служба Апостольської Столиці прошепотіла, що Ватикан занепокоєний і буде спостерігати за розвитком справ з особливою увагою – віддзеркалює публічне мовчання Апостольської Столиці в часі переслідування, процесу і ув’язнення Джиммі Лая. Це сором. Добрий пастир боронить своїх овець публічно, бо знає, що ясне світло публічної уваги може стримати тоталітаристів. Можемо надіятись, що Апостольська Столиця за кулісами з великою потугою звернулась до своїх «діалогових» партнерів в Пекіні. Проте тихого протесту не достатньо щодо такої людини, як президент Китаю Сі Цзіньпін, котрий допускає геноцид уйгурів і закриває цілі міста своєю шаленою політикою проти Covid. Колись з голосом Ватикану треба було рахуватись. Однак, цей голос стає все слабшим через те, що його не добре використовують», - підсумував Джордж Вайґель.