Джордж Вайґель: Кардинал Пелл виявився зразком терпіння і показав правдивий священницький характер
  • Птн, 10/04/2020 - 12:24

З радістю прийняв одностайне рішення Верховного суду Австралії про виправдання кардинала Джорджа Пелла католицький публіцист Джордж Вайґель. Відомий біограф св. Івана Павла II, який раніше порівнював суд над австралійським кардиналом із типовим сталінським судом, тепер звертає увагу на аналогію між атмосферою довкола справи кардинала Пелла і тією, яка оточила скандал капітана Дрейфуса наприкінці ХІХ ст. у Франції.

На думку провідного католицького публіциста, останнє рішення найвищої австралійської судової інстанції повертає свободу невинному чоловікові, якого несправедливо ув'язнили, дозволяючи йому повернутися до сім'ї та друзів і відновити працю в Католицькій Церкві. Водночас Вайґель зазначає, що це також може стати початком відновлення міжнародної довіри до австралійської судової системи, оскільки, на думку письменника, його репутація сильно постраждала через численні порушення у перебігу судового процесу кардинала.

Американський коментатор зазначає, що як поліцейське розслідування у справі ймовірних педофільських дій, пов’язаних із єрархом, так і сам факт, що справа потрапила до суду, доводить наявність великого тиску, щоб поставити кардиналу Пеллу сумнівні звинувачення у злочині. Він наголошує, що від початку не було доказів, що підтверджували б звинувачення кардинала, а замість них обвинувачення базувалося на суперечливих показах свідка. Він зазначив, що, зробивши обвинуваченого «вірогідним» від початку, суд певним чином абсолютизував цей критерій, всупереч багатовіковій традиції карного судочинства. Вайґель сподівається, що австралійська каральна система зробить серйозний іспит сумління.

На його думку, громадська атмосфера довкола кардинала Пелла, особливо в його рідному штаті Вікторія, була аналогічна до сповненої отрути та ненависті атмосфери у справі Альфреда Дрейфуса – офіцера французької армії єврейського походження. Схоже як 1894 р. капітана визнали винним у державній зраді та відправили до суворої в'язниці, так і тепер кардинал Пелл в атмосфері антирелігійних упереджень і медійних нападок опинився у в'язниці суворого режиму.

Як наголошує Вайґель, кардинал Джордж Пелл виявився зразком терпіння і показав правдивий священницький характер. Навіть більше, він використовував час, проведений у в'язниці, щоб молитися, вчитися та писати.

«Тепер, коли він, нарешті, може знову відслужити Літургію, я не сумніваюся, що він буде молитися за навернення своїх переслідувачів та відновлення справедливості в країні, яку він любить», – додав Вайґель, нагадавши, що цей ватиканський єрарх не скористався своїм дипломатичним імунітетом, щоб уникнути судового процесу, але вирішив захищати свою честь та честь  Австралійської Церкви. Зрештою, це кардинал Пелл упродовж багатьох років, як згадує Вайґель, відігравав ключову роль у цій Церкві у розв’язанні злочинів та гріхів сексуальних зловживань.

«Джордж Пелл надіявся на фундаментальну доброчесність своїх земляків. Рішення Верховного Суду підтвердило його надії. Те, яким буде сприйняття рішення суду, багато скаже про те, чи австралійські ЗМІ та австралійці навчилися чогось з усього цього», – підсумував Вайґель на сторінках «The Catholic World Report».