Едіт Штайн: мужність у протистоянні нетерпимості
  • Птн, 09/08/2019 - 16:31

Приклад святої Терези Бенедикти від Хреста, в миру Едіт Штайн, спонукає докладати зусиль, аби поширювати толерантність і прийняття.

9 серпня Католицька Церква вшановує пам’ять святої Терези Бенедикти від Хреста, в миру Едіт Штайн, яку Папа Франциск згадав під час загальної аудієнції в середу, 7 серпня 2019 р., закликаючи вірних «споглядати її відважні рішення, що виражалися в справжньому наверненні до Христа та в даруванні свого життя проти будь-якої форми нетерпимості й ідеологічних викривлень».

Едіт Штайн народилась у єврейській сім’ї і вже в дорослому віці навернулась до Ісуса Христа, стала монахинею-кармеліткою та завершила своє життя мученицькою смертю в нацистському концтаборі Аушвіц 9 серпня 1942 року.

Приклад мужності й послідовності

У 1998 році Папа Іван Павло ІІ проголосив Терезу Бенедикту від Хреста святою та покровителькою Європи. В інтерв’ю для Vatican News сестра-кармелітка Елеонора з північної Італії, вказала на приклад мужності й послідовності цієї святої. Вона зазначила, що ще перед тим, як вступити до кармелітського монастиря в Кельні, Едіт Штайн була змушена, внаслідок расистських законів, залишити свою наукову та викладацьку діяльність. 1933 року вона написала лист до Папи Пія XI, вказуючи на трагічну ситуацію євреїв, несправедливість й жорстокість уряду, який називає себе християнським, зловживаючи, таким чином, Христовим ім’ям. В цьому листі, за словами сестри Елеонори, Едіт Штайн наголошувала на відповідальності інтелігенції, яка, за її словами, повинна провадити людей до духовного життя, аби вони могли спрямувати свою діяльність на добро суспільства.

Протистояти байдужості 

Монахиня зазначила, що в теперішньому контексті ці слова є дуже актуальними. Вона підкреслила важливість закликів Папи Франциска не нехтувати поширенням байдужості, навіть і серед інтелігенції, та послабленням підвалин демократії.

В цьому контексті сестра Елеонора розповіла також про нещодавню ініціативу, до якої приєдналися сестри-кармелітки та сестри-клариски з понад 60 монастирів Італії: вони надіслали відкритого листа до Президента країни Серджіо Матарелли й прем’єр-міністра Джузеппе Конте з проханням впровадити стратегії на підтримку мігрантів і біженців. Цю ініціативу підтримали багато інших інститутів богопосвяченого життя, згромаджень, орденів та окремих осіб. «Знаємо, що прийняття, – зазначила на завершення черниця, – перетворює людей і відкриває незнані горизонти, породжує далекоглядність і, отже, й життя: це те, чого ми найбільше потребуємо.