Екологічна катехиза про чесноту мужності
  • Птн, 26/04/2013 - 11:43

Книга віри – Катехизм Католицької Церкви, визначає мужність як чесноту, яка «забезпечує стійкість в труднощах і витривалість у старанні про добро. Вона зміцнює рішучість протистояти спокусам і долати перешкоди в моральному житті» (№ 1808).

 

Християнська мужність основується на перемозі воскреслого Ісуса Христа, яка відкриває нам двері до вічності. Ця чеснота уприсутнюється і стає дієвою через живу віру й служіння любові (див. 1 Петр 1, 3-9; 1 Петр 3, 13 – 4, 16). Підтверджуючи своєю вірою істину в Бога Творця і Спасителя світу, людина в надії довіряється Йому. При цьому, той, хто надіється на Бога, почуває себе сильним і впевненим у боротьбі зі злом (гріхом), яке сьогодні набирає найрізноманітніших виглядів і загрожує людині, суспільству і всьому створеному Богом світу.

 

Чеснота мужності:

 

    «робить людину здатною до самозречення і жертви свого життя, щоб захистити справедливу справу» (Катехизм Католицької Церкви, № 1808);
    визволяє від страху;
    дає силу і стійкість в обороні правди і добра;
    спонукає протестувати проти різного роду і виду зла, несправедливості і гріха;
    не дозволяє капітулювати перед, на перший погляд, нездоланними обставинами та «структурами гріха»;
    допомагає долати труднощі;
    допомагає не розчаруватись і не зрезигнувати при невдачах, але залишати стійким в обстоюванні пізнаних правд;
    не сміє обмежитись на словесні заклики, але має уприсутнювати та поширювати Божу спасаючу любов та солідарність;
    бути стимулом змін на краще серед своїх ближніх, в спільнотах, які творимо, і всій Божій природі.

 

Екологічна значимість мужності полягає в тому, що ми не приховуємо проблеми і кризи, які все більше загострюються, не применшуємо небезпек, які все більше насуваються, не ігноруємо незручні прогнози, а також не втікаємо і не викручуємось від відповідальності. На основі усвідомлення свого християнського та загальнолюдського екологічного покликання, має прорости дружня до природного довкілля поведінка у нашому повсякденні, навіть і тоді, якщо б це не знаходило розуміння, схвалення і підтримки зі сторони нашого соціального оточення.

 

В час різноманітних екологічних проблем та ризиків нашої техногенної цивілізації, як ніколи, є необхідною активація та реалізація чесноти мужності.

 

Сьогодні особливо потрібні мужні люди, які є в стані конфронтуватись з екологічним гріхом, а також пробудити інших із летаргічного сну бездіяльності, зі штучного світу ілюзій і вказати на реальний кризовий стан речей, і таким чином стимулювати цілісне екологічне навернення у “способі думання та поведінки”.

 

Д-р Володимир Шеремета

Бюро УГКЦ з питань екології

 

Дана екологічна катехиза підготовлена в рамках ініціативи "Екологічне навернення для порятунку створіння"