Екзорцизм - міф чи реальність?
  • Чтв, 23/10/2014 - 19:02

Як швидше було повідомлено прес-службою Бучацької єпархії УГКЦ від 17 до 19 жовтня у Катедральному Соборі Верх. апп. Петра і Павла у м. Чорткові відбувалися молитви оздоровлення та екзорцизму, які проводили священики Римо-Католицької Церкви Ян Білецький, а також Флоріан Кравенський, ОФМ.

Отець Ян Білецький погодився дати інтерв’ю для нашого сайту. Як він висловився: «Я говорю правду і тому я вільний!»

Отче Яне, розкажіть нашим читачам, яким чином ви відчули покликання до такого виду служіння?

– Знаєш, брате, все було доволі просто, мої свячення здійснювалися у Прибалтійському краю, у лісі. Ще в часи підпілля єпископ дав мені одразу всі уряди окрім, хіба що єпископського: здійснювати свячення єреїв. Мені сказали: «Ти можеш проводити екзорцизм, але не маєш права ніде це оголошувати». І відправили служити в Афганістан, де незабаром до мене стали приводити дивних людей.

Я страшно боявся: чи можу щось зробити для них, використовуючи екзорцизм? Чи спитає з мене Господь за те, що я використав чи не використав це право? Тому, раз Христос дав кожному священику владу не тільки навчати та сціляти, але і виганяти бісів[1], то чому не послідувати голосу Ісуса? Вже 33 роки я служу Богові і людям в такий спосіб. Місія важка, але що поробиш, відступати не можна.

Думаю, що найбільш поширеним питанням, яке вам задають: «Через що люди попадають у тенета лукавого? Тобто стають опанові чи біснувті».

– Однозначної і чіткої відповіді на ваше питання немає. Але можу навести найбільш поширені причини:

1) Родове, – хтось із родичів передав зв’язки із дияволом; через вчинення абортів.

2) Магія і чаклування, – чи то самі займались, чи звертались до певних осіб: ворожок, екстрасенсів і тому подібних.

3) Використання різноманітних оберегів, які нібито мають християнський зміст. Де і коли хто бачив, щоб Пресвята Богородиця була з мітлою, а ми купуємо подібний непотріб. А потім чіпляємо в своїх домах ікону Богородиці на мітлі.

4) Різноманітні книги, навіть художнього характеру, в яких зустрічаються описи ритуалів і реальні заклинання. Інтернет наповнений зараз всім, що хочеш, описами про відкривання третього ока та іншими жахіттями.

Що ви маєте на думці під словами «різноманітні книги, речі і обереги», невже все це може дійсно викликати таку велику небезпеку?

– Звичайно. У сучасному суспільстві поширеними є багато масонських речей. Вони фактично заставляють людей постійно здійснювати поклоніння сатані через такі книги як видання «Гаррі Поттер» або продукцію «Hello Kitty», навіть через мультики. Для прикладу у книгах «Гаррі Поттер» вписані реальні заклинання, «Авада Кадавра» є древнім заклинанням викликання духа смерті. «Hello Kitty» символізує собою духа німоти, а рожевий бантик – духа розпусти. Ви ніколи не замислювались, чому цю кітку малюють без уст? Навіть в мультиках «Маша и медведь» дівчинку зображають з величезними очима, що є ознакою біснуватості, невже не можна намалювати її нормальною? Багато музичних творів мають просто захоплюючу мелодію, але в слова і зміст є вкладена хула на Господа. Тому я виступаю проти таких мас-медійних речей і закликаю всі засоби комунікації до покаяння і навернення та не ширення подібних речей! (Додатково про заборонену символіку можна ознайомитись за посиланням Парафії УГКЦ Скали-Подільської)

Як в такому випадку можна оберегтися від подібних «зомбувань»?

– У різних ситуаціях свого життя в першу чергу ми повинні слухати Бога, навіть до смерті, інакше ми граємось із вогнем пекельним. Найважчим гріхом є поклоніння дияволу. Наші предки поклонялися ідолам, а ми часто поклоняємось не те, що ідолам, а самому сатані. Ми друга країна в світі (перша США), яка офіційно зареєструвала сатанізм. Згідно статистики, в Італії зареєстровано 170 тис. магів. За рік до них звертаються близько 6 млн. осіб. Ці люди здебільшого не сповідаються із гріха магії, що вони звертались до ворожбитів. Як їм з такими гріхами жити далі? Їхні сповіді –святотатські, – отже і Причастя вони приймають по святотатськи, стягуючи на себе і на свою сім’ю ще більше прокляття.

В першу чергу ми не повинні мовчати на зло! Також існують молитви, які можуть захистити нас від зазіхань лукавого (Молитви подані наприкінці розмови). Пам’ятайте: найкращий захист – це Сповідь, Причастя і любов до Бога та ближніх. У молитві просіть за цілий рід, щоб вповні отримати Боже милосердя.

– Скажіть будь-ласка, чому одні люди є піддатливими до певного роду чаклувань, а інші ні?

– Це залежить від морального та духовного стану як самої людини, так і всього його роду в цілому. Якщо стан слабкий, навіть найпримітивніший ритуал подіє на таку особу миттєво. Як правило, все починається із жахіть, потім депресія, дальше починає чути якісь голоси, а після цього йдуть вже прямі ознаки біснування: телепатія, невідоме до того знання, розмови іншими незнаними мовами, надмірна сила, негативні реакції на освячені речі. Прояви вроків і пороби – постійні хвороби, невдачі, руйнування планів. У вражених темною силою немовлят перед Хрещенням різко піднімається температура. Все це сигнали на предмет того, що хтось «попрацював». Основними жертвами ритуальних дій найчастіше стають жінки і діти. Мені доводилося проводити екзорцизм навіть над грудною дитиною. Ночами вона ревіла немов величезний ведмідь, і рев цей люди чули на відстані десяти кілометрів. А також над дівчинкою 5 років, яку сильно мучив дух нечистоти.

Був також випадок із дівчинкою 14 років, яка «розкидала» дорослих міцних чоловіків, як дитячі забавки. Схопила мене за горло та хотіла задушити. Я промовив лиш одне слово: «Матусю» (звертаючись до Богородиці). Ця дівчина одразу відпустила мене, після чого я попросив: «Матусю, стань на голову нечестивому». Дівчина одразу впала на коліна і не могла поворухнутись. Мати Небесна завжди прийде на допомогу своїм дітям, – тільки треба в це вірити.

Тоді від чого залежить успіх екзорцизму?

– Найбільше все залежить від покори. Кожний священик має владу молитись на оздоровлення та малий Чин екзорцизму. великий чин можна молитись тільки з благословення єпископа. Зазвичай єпископи дуже радо відкликаються і дають такі благословення священикам, проте в мене був такий випадок, що єпископ сказав: «Над цією особою можеш помолитись тільки один раз, тому що у переважній більшості потрібно довго молитись, щоб людина отримала звільнення». Через послух до єпископа я молився тільки раз і людина зцілилась миттєво. Також, як би це дико не звучало, до мене звернувся священик, у якого був біснуватий син. Згодом я довідався, що цей священик молився Чин великого екзорцизму без благословення єпископа. Ось, що означає брак послуху. Друга річ – молитись і чинити все не від себе, не від свого імені, а тільки від імені Ісуса Христа.

Отче, отже екзорцизм – міф чи реальність?

– Коли я служив у Севастополі, до мене звернувся один полковник із сім'єю. Його син одного разу побачив уві сні сатану, після чого юнака стала переслідувати нечиста сила: в гуртожитку серед білого дня ввижалась якась рогата тварина, ночами мучили страхіття.

Батько був упевнений, що син прикидається божевільним. Але вести його до лікаря не ризикував,– молоду людину однозначно поклали б до психіатричної лікарні. На цьому кар'єра військового була б закінчена. Тому вони вирішили приїхати до мене.

Пішли ми всі разом молитися до церкви. Полковник всім своїм виглядом показував, що до релігії і конкретно до екзорцизму ставиться скептично. Але Господь показав йому, що є правда, а що брехня.

Річ у тім, що до церкви в цей день привели біснувату жінку. Коли я став молитися, вона в страшній злобі стала на мене кидатися, а в кульмінаційний момент раптом піднялася в повітря і почала гуляти по стелі та голосно гарчати наче лев.

Полковник як побачив цю картину, так з жахом вилетів з церкви. Хотілося крикнути йому у слід: «Захиснику Вітчизни, куди ж ти тікаєш?»

Проте, головне – побачивши на власні очі дію нечистої сили, цей чоловік зміг повірити в існування Господа Бога. Коли я вийшов до нього в коридор, полковник одразу попросив Тайни Покаяння, до якої вже не приступав більше 25 років. І в церкву він став ходити регулярно, і хлопчика його ми звільнили та повернули до нормального життя. Отже, якщо мене хтось запитує чи екзорцизм – це правда, я відповідаю словами із Святого Письма: «Прийди і подивись»[2].

 

Дякуємо, отче, за цікаву розмову, за Ваші настанови і мудрі поради. Дякуємо за Ваш приклад служіння для нас усіх. Закликаю усіх читачів до ревної молитви за о. Яна Білецького та Флоріана Кравенського, ОФМ, через яких Господь Бог зціляює людей та рятує від напастувань лукавого.

 

Молитва захисту від злих сил на щодень

(молитись вранці та ввечері)

Беру Хрест з Голгофи, скроплений Кров’ю і Водою із Серця Ісуса Христа, і ставлю між моїм родом і нашими ворогами з роду в рід, з покоління в покоління (перехрестити тричі в уяві свій рід) тепер і на віки вічні. Амінь

Боже, прости і я прощаю, благослови нас, Боже (перехреститися і поцілувати хрест).

Додаткові молитви захисту

Господи, Боже, я знаю, що Ти мене любиш і прощаєш, я теж люблю Тебе, Боже. Прости мені все, я тебе направду люблю.

Стою я на горі Голгофі під Хрестом Твоїм і прошу Тебе: захисти, благослови і освяти. Амінь.

 

Розмову провів Андрій Шестак,

прес-секретар Бучацької єпархії УГКЦ

 

[1] Марка 3:14-15

[2] Івана 1:46