Епідемія вражає католицьку освіту в США
  • Чтв, 07/05/2020 - 12:50

Перенесення занять в Інтернет та закриття лекційних залів призвели до того, що католицьким університетам у США довелося «затягнути ремені». Тепер, коли у Сполучених Штатах не видно кінця пандемії, загроза закриття зависла над багатьма з них.

Багато навчальних закладів відправили своїх учнів додому і мусили повернути їм гроші за кімнати та харчування в кампусах, що вичерпало їхні бюджети з мільйонів доларів. «З іншого боку, ми змушені були витратити багато грошей на технологію, що уможливлює перенесення навчання в мережу», – пояснює о. Денніс Хольтшнайдер, голова Асоціації шкіл та католицьких університетів у США.

Навіть якщо університети переживуть ці проблеми, їх чекають наступні. Наближається літо, час, коли вони найчастіше проводили багато вигідних програм, які мали фінансувати роботу впродовж року. У цьому сезоні це  неможливо – витрати лише збільшуватимуться. Можливо, доведеться розміщувати студентів поза кампусами у місцевих готелях, щоб вони перебували на відстані. Ще одна проблема – зменшення кількості абітурієнтів по всій країні, що впала на 11% за останні 8 років. «Це знову багатомільйонна вартість», – каже о. Хольтшнайдер.

Він намагається отримати допомогу уряду за посередництвом Американської ради освіти (ACE). Законопроект, прийнятий у березні, передає 14 млрд доларів коледжам та університетам, але голова ради Тед Мітчелл назвав цю суму  «неадекватною для потреб». У листі, надісланому конгресу на початку квітня, він попросить про додаткові 46 млрд доларів на надзвичайну допомогу навчальним закладам.

Невизначене майбутнє змушує університети скоротити поточні витрати – навчальні заклади призупиняють усі будівельні заходи, наприклад розбудови кампусів. При цьому вони намагаються допомогти своїм працівникам та студентам, запровадивши програми допомоги. Хоча багато навчальних закладів відправляють викладачів у відпустку, більшість католицьких університетів далі платять за їхнє медичне страхування та виплачують повну зарплату.

«Те, що допоможе нам вижити, – це почуття місії. Раніше більшість установ не мали фінансової зацікавленості у своїй діяльності, а зараз це ще більше поглибиться», – каже о. Денніс Хольтшнайдер. За його підрахунками, у майбутньому навчальному році не відновить діяльність навіть 20 вузів. На його думку, якщо осінній семестр буде під загрозою, ця кількість може зрости і до 50, і до 100, коли проблема охопить весь наступний навчальний рік. «Це змінить життя не лише багатьох викладачів та студентів, деякі маленькі міста можуть втратити своїх основних роботодавців», – каже о. Хольтшнайдер.