Facebook заблокував 2 десятки католицьких сторінок без пояснення
  • Срд, 19/07/2017 - 14:10

Впродовж останньої доби більше двадцяти католицьких сторінок, які мають кілька мільйонів підписників в соцмережі Facebook, були заблоковані з невідомих причин.

Як повідомляє CNA, з усіх заблокованих сторінок 21 базується в Бразилії, 4 – англомовні, адміністрування яких ведеться зі США та Африки. Більшість із заблокованих сторінок мали велику кількість підписників – від сотень тисяч до 6 мільйонів.

Однією із заблокованих англомовних фан-сторінок є «Jesus and Mary» (Ісус і Марія), що має 1,7 млн підписників. Основною світлиною профілю були зображення пресвятих сердець Ісуса і Марії.

Адміністратор сторінки Ґодвін Делалі Ададжі з Ганни, розповів, що 17 липня адміністрація Facebook попросила його подати його власне фото, оскільки на його особистому профілі спостерігалась «підозріла діяльність». Через кілька хвилин він зміг продовжити користуватись власним акаунтом, однак його сповістили про те, що сторінка «Jesus and Mary», яку він адмініструє, є заблокована. Він також додав, що усі особи, призначені редакторами цієї сторінки, були змушені пройти процедуру підтвердження ідентифікації.

Ададжі додав, що переглянув усі правила політики Facebook та не знайшов жодного, яке могла б порушити його сторінка. Він вже надіслав дві апеляції до адміністрації Facebook, однак не отримав жодної відповіді.

Ще однією англомовною заблокованою сторінкою є «Catholic and Proud» (католик і гордий), яка має 6 мільйонів підписників. Адміністратор сторінки Кеннет Алімба з Нігерії розповів, що його сторінка також була заблокована без пояснення. Він вже відправив заявки до адміністрації Facebook, однак відповіді наразі немає. Він також додав, що інші католицькі сторінки, які він адмініструє і які мають менше підписників, є активними.

Ще однією заблокованою англомовною сторінкою є «Fr. Rocky», що належить американському священику Френсісу Дж. Гоффману, виконавчому директору «Relevant Radio». Ця сторінка має 3,5 мільйона підписників. Наразі редакції CNА не вдалось з ним сконтактуватись.

Соцмережа Facebook ще повинна прокоментувати заблокування сторінок. Нагадаємо, що це – найбільша соцмережа у світі, кількість користувачів якої нещодавно досягла 2 мільярди.

Поки причина заблокування католицьких сторінок з’ясовується, їх адміністратори припускають, що їх можуть піддавати цензурі. У 2016 році Facebook звинувачували у цензурі повідомлень, що вважались занадто «консервативними».

З цієї нагоди Марк Цукерберг відкинув звинувачення в цензурі та зустрівся з консервативними лідерами США і запевняв їх в нейтральності Facebook.