Fides: протягом 2018 року загинуло 40 душпастирів
  • Нед, 30/12/2018 - 14:04

Майже вдвічі, порівняно з попереднім роком, зросла кількість місіонерів, які загинули насильницькою смертю.

Протягом 2018 року в світі були вбиті 40 місіонерів, майже вдвічі більше, ніж попереднього року, коли загинули 23 душпастирі. В основному це були священики – 35. Після того, як вісім років підряд першу сходинку цієї сумної статистики займала Америка, то 2018 року на перше місце вийшла Африка.

«Місіонери» – активні учасники євангелізації

Наприкінці кожного року цю інформацію підсумовує інформагентство «Fides». У комюніке зазначається, що вже віддавна перелік враховує не лише місіонерів у стислому значенні того слова, тобто, людей, які проповідують Христа на так званих місійних теренах. Упорядники вживають цей термін на означення кожного охрищеного, який бере активну участь в євангелізаційній місії Церкви. А оскільки не завжди йдеться про ситуації «убивства з ненависті до віри», віддається перевагу тому, щоб не використовувати термін «мученики».

Сорок вбитих душпастирів

Згідно з даними, зібраними інформагентством «Fides», протягом 2018 року були вбиті 35 священиків, 1 семінарист, 4 мирян. В Африці насильницькою смертю загинули 19 священиків, семінарист і мирянка, а Америці були вбиті 12 священиків і троє мирян, три священики загинули в Азії, а 1 – в Європі.

Також і цього року чимало з душпастирів загинули під час жорстоких пограбувань чи стали жертвами бандитів або бойовиків. Багато з них не залишили своїх вірних, перебуваючи поруч з ними та викриваючи несправедливість у контекстах, позначених бідністю, соціальними проблемами, або ж інструменталізацією релігії в інших цілях.