Філіппіни: представники Церкви про пропозицію відновити смертну кару
  • Чтв, 30/07/2020 - 12:06

Не позбавляти права на виправлення та не підважувати авторитет країни закордоном закликали представники Церкви, відповідаючи на пропозицію Президента.

Кілька днів тому, виступаючи в Конгресі з промовою до народу, Президент Філіппін Рордріґо Дутерте, серед іншого, сказав, що смертна кара може стати вирішенням проблеми торгівлі наркотиками. На його думку, відновлення цієї форми покарання, скасованої 2006 року, спроможне залякати злочинців.

Cпростоване ствердження

На це ствердження єпископ Жоель Байлон, який очолюю комісію пенітенціарного душпастирства, підкреслив, що таке переконання було «неодноразово спростоване» різними дослідженнями. У заяві для агентства «UCA News» він підкреслив, що «Церква завжди стверджувала, що смертна кара в будь-якій формі ніколи не є стримуючим фактором для злочинності. Це було неодноразово доведено». За словами ієрарха, влада повинна би зосередити увагу на достойніших вирішеннях, бо зі смертною карою «правосуддя стає нічим іншим, як покаранням, жодним чином не засобом змінити винуватця. Справжнє правосуддя, натомість, має характер надолуження, а не покарання».

Послаблення міжнародного авторитету

Єпископ Руперто Сантос, у свою чергу, вказав на іншу проблему, що виникне з відновленням смертної кари. Йдеться про послаблення морального авторитету та вірогідності у сфері міжнародних стосунків, коли йдеться про прохання пощадити філіппінців, засуджених до смертної кари, в тих країнах, де практикується ця форма покарання.

«Ми переконуємо такі країни, як Саудівська Аравія, в тому, що Філіппіни – католицька країна, народ якої шанує життя, що ми віримо в те, що людина може змінитися на краще. З відновленням смертної кари ми втратимо можливість стверджувати це іншим країнам, які накладають таке покарання».

Право на реабілітацію

Врешті, священик-єзуїт Сільвіно Боррес, який очолює Коаліцію проти смертної кари, у проповіді під час Святої Меси, відслуженої після президентської промови, нагадав про те, що злочинці мають право на реабілітацію.

«Щоразу, коли призивається смерть для іншої людини, навіть, якщо лише подумки, грішимо проти Господа Бога, Який всіх покликав до життя», – сказав він, додаючи, що коли Господь вимагає справедливості до грішників, то кличе їх до навернення, бо Він «не радіє смертю лиходіїв».